Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων – Πολλαπλά οφέλη στην οικοδομή, στον τουρισμό και στις επενδύσεις

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Τί έγινε τη φετινή χρονιά: Παρατηρήθηκε μεγάλη ανάκαμψη  στην αγορά ακινήτων. Με τις τιμές να εκτοξεύονται ιδιαίτερα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στα Νότια προάστια μιας και οι ξένοι έχουν δείξει προτίμηση στις παραθαλάσσιες τοποθεσίες.  Και να σκεφτεί κανείς ότι οι μπουλντόζες ακόμη δεν άρχισαν στο Ελληνικό.

Γιατί έγινε αυτό: Στην τόνωση της αγοράς ακινήτων έχει συμβάλλει τόσο το  γνωστό πρόγραμμα “Golden Visa” – μια άδεια  πενταετούς παραμονής με αντάλλαγμα την επένδυση 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία που έχουν  επωφεληθεί κυρίως  οι Κινέζοι, οι Τούρκοι και οι Ρώσοι- όσο και το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης  Airbnb λόγω της αυξημένης τουριστικής ζήτησης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το πρώτο ενιάμηνο του 2019  η καθαρή εισροή κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές σημείωσε άνοδο της τάξεως του 55,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Τι χαρακτήρα έχει η ζήτηση: Πολλοί είναι οι ξένοι επενδυτές που δεν περιορίζονται στην απόκτηση της Golden Visa  για διαμονή στη χώρα μας αλλά δραστηριοποιούνται και  επαγγελματικά πάνω στο Ελληνικό Real Estate διότι βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις με σίγουρες και μεγάλες αποδόσεις. Σημαντικό κριτήριο για τους Κινέζους επενδυτές που και αποτελούν την πλειοψηφία , αποτελεί το γεγονός ότι οι τιμές ακινήτων τόσο στο Πεκίνο όσο και στη Σαγκάη παραμένουν στα ύψη. Στην περίπτωση όπου τα ακίνητα αποτελούν για εκείνους  επένδυση και όχι  δική τους κατοικία, η προσοχή τους  στρέφεται σε περιοχές κοντά στο ιστορικό  κέντρο της Αθήνας.

Γιατί χρειάζεται περαιτέρω τόνωση η αγορά: Γιατί θα ανακάμψουν επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, έναν κλάδο που  προ κρίσης είχε μεγάλη συμβολή στην οικονομία. Τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών, με  ποσοστό ιδιοκτησίας  80%, πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ ο οποίος κυμαίνεται στο 70%. Πολλοί είναι εκείνοι επομένως που θα θελήσουν να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους εξαιτίας της ευνοϊκής  πρόσφατης μεταρρύθμισης που αφορά την  αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και την έκπτωση στις επισκευές. Θα τους επιτρέψει να διαχειριστούν καλύτερα την περιουσία τους.

Και τα τουριστικά καταλύματα; Όσοι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση και να  διατηρήσουν (ή μετατρέψουν) τα ακίνητά τους ως τουριστικά καταλύματα θα πρέπει να αναβαθμίσουν την ποιότητα που παρέχουν , κάνοντας την Ελλάδα να μην φημίζεται μόνο για τον ήλιο και την θάλασσά της αλλά και για την καλή διαμονή που παρέχει συγκριτικά με  τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

“H οικοδομή επιστρέφει” : Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 43% το διάστημα 2008-2017, όταν δηλαδή  άρχισε η παρατεταμένη ύφεση της χώρας. Οι φόροι περιουσίας  που επιβλήθηκαν για την κάλυψη των  δημοσιονομικών ελλειμμάτων, επιδείνωσε την ζήτηση του τομέα, αύξησε την ανεργία του κλάδου αλλά και καλλιέργησε το φαινόμενο της παραοικονομίας.  Από εφέτος, και παράλληλα με την επιστροφή της οικονομίας επιτέλους σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, που θα διεγείρει σταδιακά και την εγχώρια ζήτηση ακινήτων, μπορούμε  να αναφωνήσουμε : “H οικοδομή επιστρέφει” .

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή