Ανάκριση στις Βρυξέλλες για τις προεκλογικές παροχές – Το τσουνάμι προεκλογικής παροχολογίας του Μαξίμου, που ξεπερνά τα… 5,356 δις ευρώ, σήμανε συναγερμό στους Θεσμούς

Ως … ύποπτη διάπραξης «εγκληματικης» παροχολογίας καλείται η κυβέρνηση να καταθέσει (δια του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη) ενώπιον του Euro Working Goup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι διαρροές του Μαξίμου για προεκλογικές παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις το σύνολο των οποίων (όπως επεσήμανε σε ανύποπτο χρόνο το economico.gr) ξεπερνά τα 5,356 δις ευρώ, σήμαναν συναγερμό στους Θεσμούς, οι οποίοι σήμερα θα ζητήσουν εξηγήσεις από την Ελληνική αντιπροσωπεία στο Euro Working Group.

Όπως επεσήμανε ρεπορτάζ του economico.gr, για να υλοποιηθούν οι αλόγιστες κυβερνητικές διαρροές δεν φτάνουν … τρία υπερπλεονάσματα, σχεδιασμοί που προφανώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τον Προϋπολογισμό.

Πέραν του φόβου ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα ανατρέψει τη συμφωνημένη δημοσιονομική πειθαρχία (που έχει επιβληθεί με αιματηρή φορολογία) η Κομισιόν φέρεται ενοχλημένη και από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, το πρώτο δίμηνο του 2019, αλλά και για την θεσμοθέτησης από την κυβέρνηση δίμηνης παράτασης για την εξυπηρέτησή τους. Και αυτό γιατί ο μηδενισμός τους αποτελεί πάγιο προαπαιτούμενο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στο σημερινό Euro Workign Group η Ελληνική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει στοιχεία τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Κομισιόν ότι αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας που έκανε πέρυσι τον Νοέμβριο για το 2019, ενώ μεταθέτει για το 2020 τις ελπίδες να συμβούν όσα θετικά προέβλεπε για εφέτος και αδυνατεί να πραγματοποιήσει. Από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι η ελληνική Οικονομία θα «σέρνεται» με ρυθμούς καχεκτικής ανάπτυξης  της τάξεως του 2% τον χρόνο έως και το 2022, αν και χρειάζεται υπερδιπλάσιους.

Με την έκθεση που υπέβαλε στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση αποκάλυψε επίσης την αδυναμία της, όχι μόνον να φέρει την ανάκαμψη και νέες Επενδύσεις, αλλά και να προβλέψει έστω την πορεία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαρροές και οι υποσχέσεις παροχών του Μαξίμου –  για τις οποίες θα απολογηθεί σήμερα στο EWG ο κ. Χουλιαράκης –  αποτελούν για τους δανειστές ανεύθυνη πολιτική που υπονομεύει την προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας.

Το τσουνάμι παροχολογίας θα τεθεί πάντως επί τάπητος και την ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 5 Ιουνίου.  Στο τριήμερο αυτό οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να είναι πιό … “φρόνιμοι” και θα επιχειρήσουν να προσγειώσουν τις παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά σε πιό ρεαλιστικά επίπεδα.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα ΕΔΩ

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]