Αναλένα Μπέρμποκ : Η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ της Γερμανίας. Τί σηματοδοτεί για τις ελληνογερμανικές σχέσεις η παρουσία της συν-προέδρου των Πρασίνων

Αναλένα Μπέρμποκ : Η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ της Γερμανίας

Η Αναλένα Μπέρμποκ, συμπρόεδρος των Πρασίνων, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της γερμανικής διπλωματίας καθώς και η νεότερη υπουργός σε αυτό το πόστο, αφού στις 15 Δεκεμβρίου γίνεται 41 ετών.

Η βασική της προτεραιότητα 

Βασική προτεραιότητά της Μπέρμποκ και στο υπουργείο Εξωτερικών είναι η προστασία του κλίματος, κάτι που για την ίδια, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, αποτελεί θέμα εξωτερικής πολιτικής. Όπως έχει αναφέρει, για την ίδια η κλιματική και η εξωτερική πολιτική είναι αλληλένδετες, επειδή η προστασία του κλίματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε διεθνές επίπεδο.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης: «Με το κοινό σχέδιο που παρουσιάζουμε για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού προετοιμάζουμε το δρόμο για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης της εποχής μας, της κλιματικής κρίσης.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κράτη στον κόσμο, στόχος μας είναι να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι, κι αυτό σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους γείτονες και φίλους μας».

Ρωσία, Κίνα και ο νέος ρόλος της Ε.Ε.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, η Μπέρμποκ προτίθεται να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, δύο ισχυρών οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερο προσανατολισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσο για τη σχέση της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επλήγη έντονα επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται με ενδιαφέρον κατά πόσο η Μπέρμποκ θα ακολουθήσει τη γραμμή του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, σε κρίσιμα θέματα της διεθνούς πολιτικής όπως η σχέση με το Πεκίνο.

Η θέση της για τα γερμανικά πυρηνικά όπλα στη Γερμανία 

Γεγονός είναι επίσης ότι η Μπέρμποκ τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της απόσυρσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία και απορρίπτει το αίτημα των ΗΠΑ για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και χρόνια η Αναλένα Μπέρμποκ υποστηρίζει την ανάληψη μεγαλύτερης διεθνούς ευθύνης από την ΕΕ, κυρίως στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας.

Δηλώνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά τον «ειρηνευτικό της ρόλο» στον κόσμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά η συμφωνία συνασπισμού «ζητά μια πραγματική εξωτερική πολιτική, μια πραγματική πολιτική ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη», θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι και οι ένοπλες δυνάμεις των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά.

Τί σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της στο τιμόνι του ΥΠΕΞ 

Το κόμμα των Πρασίνων, στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν, έχουν εκφράσει θέσεις που μπορούν να θεωρηθούν φιλελληνικές και μάλιστα σε κρίσιμα πεδία, όπως αυτά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους,  της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων κα.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι εμφανίζονται παγίως ως ιδιαίτερα επικριτικοί εναντίον της Τουρκίας, την οποία πολλάκις έχουν καταγγείλει για τη στάση της απέναντι στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ενώ έχουν αποδώσει δημόσια εύσημα στην Ελλάδα για τους χειρισμούς της στο κρίσιμο ευρωπαϊκό ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού.  Έχουν, εισηγηθεί, δε, μία πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Ολοι οι αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές θα παραμείνουν αδιατάρακτες οι  γερμανο-τουρκικές σχέσεις, κυρίως λόγω των δυσθεώρητων οικονομικών μεγεθών της γερμανοτουρκικής επενδυτικής δραστηριότητας αλλά και της σημαντικότατης παρουσίας τουρκικής καταγωγής κατοίκων στη χώρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή