Ανάλογα με την σοβαρότητα της νόσου Covid, οι ασθενείς ανήκουν σε τρεις κατηγορίες

Σε 3 κατηγορίες ταξινόμησαν τους ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία, Αμερικανοί επιστήμονες. Οι κατηγορίες αφορούσαν το αν υπήρχαν ήδη υποκείμενα νοσήματα και το πόσο σοβαρή είναι η κλινική τους εικόνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • το 23% είναι στην αρνητική κατηγορία:  σοβαρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου.  Σε αυτή την κατηγορία υπόλογισαν οτι περίπου ο ένας στους τέσσερις αναμένεται να πεθάνει από τον κορονοϊό και τις επιπλοκές που επιφέρει.
  • το 17% είναι στην θετική κατηγορία: η κλινική τους εικόνα είναι καλύτερη, όλοι  έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα και κανένας δεν πεθαίνει.
  • το 60% είναι σε μία ενδιάμεση κατηγορία, που την ονόμασαν “κανονική”.  Στην κατηγορία αυτή, ορισμένοι χουν σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά και στους πνεύμονες, με τον κίνδυνο θανάτου τους να ανέρχεται περίπου στο 10%.

Όπως ανέφεραν οι  ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”:  “οι ασθενείς δεν πάσχουν από κορονοϊό με τον ίδιο τρόπο”.  Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 1.022 ασθενείς σε 14 αμερικανικά νοσοκομεία και 60 κλινικές και τους χώρισε σε τρεις διακριτούς «φαινότυπους» (κατηγορίες) ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τους και την κλινική έκβαση της.

Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι όσοι ασθενείς ανήκαν στην αρνητική κατηγορία, αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών και επταπλάσιο κίνδυνο νεφρικών επιπλοκών, σε σχέση με όσους ανήκουν στην «θετική» κατηγορία. Οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτή την κατηγορία είχαν χρόνια υποκείμενα νοσήματα πριν τη λοίμωξη Covid-19.

Οι ασθενείς που ανηκαν στην κανονική κατηγορία,  έχουν διπλάσια πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε σχέση με τους ασθενείς της «θετικής» κατηγορίας, ενώ πολλές φορές χρειάζονται να πάρουν επιπλέον οξυγόνο.

Τέλος, οι  ασθενείς  που ανήκαν στην θετική κατηγορία,  είναι αρκετά άρρωστοι ώστε να εισαχθου΄ν για νοσηλεία, όμως έχουν τις περισσότερες πιθανότητες ανάρρωσης. Επιπλέον, έχουν τα λιγότερα υποκείμενα νοσήματα και τις μικρότερες επιπλοκές. Όμως αρκετοί εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο (η λεγόμενη «μακράς διαρκείας Covid-19»), με συνέπεια το 10%, δηλαδή ο ένας στους δέκα, τελικά να χρειάζεται εκ νέου εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

 

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή