Ανάλυση: Γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη βάση στο Ιντσιρλίκ – Τα πυρηνικά όπλα και ο κρίσιμος ρόλος της Σούδας

Από το 1955 οι ΗΠΑ έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ. Ωστόσο, από «προμετωπίδα», τα τελευταία χρόνια η βάση έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο για το Πεντάγωνο.

Προπύργιο των ΗΠΑ από το 1955

Οι διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες των ΗΠΑ με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, για αναβάθμιση της αμυντικής τους συνεργασίας, καθιστούν την διατήρηση της βάσης στην Τουρκία, περισσότερο πρόβλημα παρά λύση.

Όπως σημειώνει το National Interest, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η βάση του Ιντσιρλίκ ήταν το νοτιοανατολικότερο προπύργιο του ΝΑΤΟ εναντίον της ΕΣΣΔ και ένα καλό σημείο για παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Επίσης, η βάση χρησιμοποιήθηκε για χτυπήματα κατά του ISIS, ως το 2018 οπότε και ο Τραμπ απέσυρα τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

«Πιόνι» στα χέρια του Ερντογάν

Ωστόσο, καθώς οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας «πάγωναν», το Ιντσιρλίκ μετατράπηκε σε πιόνι στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος από καιρού εις καιρόν απειλούσε ότι θα κλείσει τη βάση και θα διώξει τους περίπου 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες από εκεί. Σημειώνεται, δε, ότι η Γερμανία ήδη απέσυρε από εκεί τους στρατιώτες της.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η Τουρκία σταδιακά απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ και τη Δύση και ότι ο Ερντογάν υιοθετεί μια πιο έντονα ισλαμική και εθνικιστική στροφή, ενώ στρέφεται και προς τη Ρωσία, τόσο για εξοπλισμούς, όπως το σύστημα των S-400, όσο και για άλλου επιπέδου συνεργασία, όπως συνέβη στη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας

Κάπου εδώ μπαίνει και η Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με το άρθρο, να αποτελέσει μια εξαιρετική λύση, ώστε οι ΗΠΑ να αποσύρουν οριστικά την 39η Πτέρυγα Μάχης, αλλά και τα επαπομείναντα πυρηνικά όπλα από το Ιντσιρλίκ και να… ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους.

Ήδη, Ελλάδα και ΗΠΑ συμφώνησαν στην αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας στην Κρήτη, η οποία, ωστόσο, δεν έχει τις υποδομές για να υποστηρίξει τις ανάγκες της πτέρυγας μάχης που βρίσκεται στο Ιντσιρλίκ. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η αεροπορική βάση στο Ηράκλειο, η οποία έκλεισε μεν το 1993, αλλά θα μπορούσε να ξανανοίξει και να ανακαινιστεί.

Όχι «αν», αλλά «πότε»

Σημειώνεται, δε, ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εμπλακεί ενεργά στο πρόγραμμα των F-35, καθώς και ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, το οποίο και καλείται να τηρήσει ισορροπίες που ίσως και δεν θα έπρεπε.

Το άρθρο τονίζει ότι με δεδομένες τις εναλλακτικές, αλλά και με δεδομένη την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ερντογάν, πλέον υπάρχει ανοιχτό ζήτημα ασφαλείας για τις 50 βαρυτικές πυρηνικές βόμβες που βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ και ότι το ζήτημα της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη βάση δεν θα έπρεπε να είναι το «αν», αλλά το «πότε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή