Ανάλυση Reuters: Γιατί ο Πούτιν στοιχηματίζει ότι η ειρήνη στην Ουκρανία θα γίνει με τους όρους του

Πούτιν δύσκολη κατάσταση
Οι κρύοι χειμώνες βοήθησαν τη Ρωσία να νικήσει και τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ποντάρει τώρα ότι οι εκτοξευόμενες τιμές ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα θα αναγκάσουν την Ευρώπη να πιέσει την Ουκρανία σε εκεχειρία – με τους όρους που θέλει να επιβάλει η Μόσχα.
Αυτό, λένε στο Reutersδύο ρωσικές πηγές που γνωρίζουν τη σκέψη του Πούτιν: Όπως τονίζουν, είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη που βλέπει η Μόσχα, δεδομένου ότι το Κίεβο δηλώνει ότι δεν θα διαπραγματευτεί έως ότου η Ρωσία εγκαταλείψει ολόκληρη την Ουκρανία.
«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε», είπε μια πηγή κοντά στο Κρεμλίνο, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένηνα μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. “Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Θα μπορούσαμε να δούμε διαδηλώσεις, αναταραχές. Μερικοί ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να σκεφτούν δύο φορές πριν συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να σκεφτούν ότι είναι ώρα για μια συμφωνία.”
Μια δεύτερη πηγή, επίσης κοντά στο Κρεμλίνο, είπε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι μπορεί να εκμεταλευθεί την παραπαίουσα ευρωπαϊκή ενότητα και περιμένει ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί εν μέσω χειμερινών δυσκολιών: “Θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ευρωπαίους αν (ο πόλεμος) τραβήξει το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι υπάρχει ελπίδα ότι (οι Ουκρανοί) θα οδηγηθούν να ζητήσουν ειρήνη”, είπε η πηγή. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο, σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. H Ρωσική ηγεσία αρνείται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο.

Οι Ουκρανοί λένε ότι δεν υποχωρούν

Η Ουκρανία και οι πιο ένθερμοι δυτικοί υποστηρικτές της λένε ότι δεν σχεδιάζουν να υποχωρήσουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, λένε ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουν σημάδια αμφιταλάντευσης της υποστήριξης της Ουκρανίας.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ένα tweet προς τους Ουκρανούς για την εθνική τους εορτή, είπε: “Η ΕΕ ήταν μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα από την αρχή. Και θα είμαστε για όσο χρόνο χρειαστεί”.
Υποστηριζόμενο από δισεκατομμύρια σε αμερικανική και άλλη δυτική στρατιωτική βοήθεια, εκπαίδευση και κοινές πληροφορίες, και με μια σειρά επιθέσεων που τονώνουν το ηθικό του, κόντρα στους υψηλούς ρωσικούς στόχους,, το Κίεβο πιστεύει ότι έχει την ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος.
«Για να καταστούν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το status quo στο μέτωπο υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», δήλωσε στο Reuters ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. «Είναι απαραίτητο ο ρωσικός στρατός να υποστεί σημαντικές τακτικές ήττες».
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν τις ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν την πρωτεύουσα Κίεβο και τη δεύτερη πόλη Χάρκοβο. Έχουν καταστρέψει βαρύ στρατιωτικό υλικό και έχουν διακόψει  την προέλαση στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, ενώ βύθισαν το Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επίσης έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε ρωσική αεροπορική βάση στην προσαρτημένη Κριμαία.
Το Κίεβο μιλά επίσης εδώ και πολύ καιρό για μια μεγάλη αντεπίθεση για την ανακατάληψη του νότου, αν και η Ρωσία ήταν απασχολημένη με τη αναδιοργάνωση των δικών της δυνάμεων εκεί, και δεν είναι σαφές εάν και πότε αυτό θα πραγματοποιηθεί.
Η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία (ως ποσοστό του ΑΕΠ)

Γεωπολιτική αντιπαράθεση και ενέργεια

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση έχει οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τον ρωσικό άνθρακα και ενέκρινε μερική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε ακριβώς πριν από έξι μήνες, στις 24 Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά της, η Ρωσία έκανε το δικό της χτύπημα, μειώνοντας απότομα τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα στις ενεργειακές πιέσεις αυτόν τον χειμώνα, αναζητώντας εναλλακτικές προμήθειες και λαμβάνοντας μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά λίγοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους.
Το Κρεμλίνο έχει αποδώσει τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε τεχνικά ζητήματα, τις δυτικές κυρώσεις και την άρνηση ορισμένων χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια. Τα έσοδα ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να στηρίζουν τις πολεμικές δυνατότητες της Ρωσίας.
«Το Κρεμλίνο φυσικά υπολογίζει στην πιθανότητα να χάσουμε το ενδιαφέρον μας λόγω των δικών μας ενδιάμεσων εκλογών στην Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο που αναζητά νέο πρωθυπουργό, η Γερμανία ανησυχεί μέχρι θανάτου για το φυσικό αέριο και ο ποταμός Ρήνος είναι πλέον περίπου έξι ίντσες βαθύς», είπε ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.
“Ο πόλεμος είναι μια δοκιμασία υλικοτεχνικής υποστήριξης και μια δοκιμή βούλησης. Η δοκιμή θα είναι: έχουμε εμείς στη Δύση ανώτερη βούληση από το Κρεμλίνο; Νομίζω ότι αυτή θα είναι η πρόκληση”.

Η Μόσχα θέλει να “κλειδώσει” τα κέρδη της

Η πρώτη πηγή κοντά στο Κρεμλίνο είπε στο Reuters ότι η Μόσχα σε οποιαδήποτε μελλοντική πιθανή ειρηνευτική συμφωνία ήθελε να κλειδώσει εδαφικά κέρδη, να εξασφαλίσει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς και το Κίεβο να δεσμευτεί για στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, ωστόσο, την Τρίτη ότι το Κίεβο δεν θα συμφωνήσει σε καμία πρόταση για πάγωμα των σημερινών μετώπων προκειμένου να «ηρεμήσει» τη Μόσχα. Ο Podolyak, ο σύμβουλός του, είπε ότι η Δύση προμήθευε το Κίεβο με αρκετά όπλα για να «μην πέσει», αλλά όχι αρκετά για να κερδίσει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη.
Τα δυτικά κράτη αρνήθηκαν να δεσμεύσουν χερσαία στρατεύματα στη σύγκρουση και απέφυγαν να προμηθεύσουν κάποιου είδους στρατιωτικό υλικό επειδή θέλουν να αποφύγουν έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία, η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Δύσκολη για την ώρα η πολιτική διευθέτηση 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι θεωρούν ότι ο Πούτιν είναι ακόμα αφοσιωμένος στον αρχικό του στόχο να καταλάβει το Κίεβο, αλλά δεν μπορεί να το πετύχει. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι ίδιοι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν δει ενδείξεις ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να αποκλιμακώσουν και πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα παραταθεί.

Ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του RIAC, μιας δεξαμενής σκέψης εξωτερικής πολιτικής κοντά στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν μοιάζει να υποχωρεί.

«Και οι δύο πλευρές προφανώς πιστεύουν ότι με τον καιρό οι θέσεις τους μπορεί να ισχυροποιηθούν», είπε. «Ρεαλιστικά, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε πολιτική διευθέτηση σύντομα».

Οι δύο στρατοί έχουν εδώ και καιρό εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο φθοράς, χωρίς κανένας μέχρι στιγμής να κάνει μια αποφασιστική ανακάλυψη.

Αντιμέτωπες με αυτό που οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι είναι σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού μετά από μεγάλες απώλειες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μόνο μέτριες και σκληρές προόδους στην ανατολική Ουκρανία τον τελευταίο μήνα.

Ο Konrad Muzyka, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα την Πολωνία, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν την πρωτοβουλία σε μερικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά είναι δύσκολο να δούμε μια πλευρά να κερδίζει το πάνω χέρι χωρίς σημαντική ενίσχυση σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

«Όποιος μπορεί να το κάνει αυτό θα κερδίσει τον πόλεμο», είπε ο Muzyka.

Κλειδί οι επιδόσεις του Ουκρανικού στρατού

Οι επιδόσεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης από τώρα έως τον χειμώνα θα μπορούσαν να καθορίσουν την κατεύθυνση του πολέμου, δήλωσε ο Νιλ Μέλβιν, αναλυτής με έδρα το Λονδίνο στο think tank RUSI.

“Η Ουκρανία πρέπει να πείσει τους δυτικούς υποστηρικτές παρά να κερδίσει (στη μάχη) και να έχει ορμή. Εάν μπορέσουν να δείξουν, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ότι μπορούν να απωθήσουν τους Ρώσους και να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική, θα είναι μια νίκη.”

Αλλά όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτεροι γίνονται οι κίνδυνοι των δυτικών διχασμών για την Ουκρανία, καθώς οι τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και των τροφίμων δαγκώνουν.

“Όλοι οι οικονομικοί δείκτες γίνονται αρνητικοί τώρα. Θα είναι πιο δύσκολο να παρακινηθούν οι Ευρωπαίοι που θα τρέμουν στα διαμερίσματά τους (να αποδεχτούν τις κακουχίες) εάν η Ουκρανία δεν φαίνεται να κερδίζει”, είπε ο Μέλβιν, ο οποίος σημείωσε ότι η πίεση για μια πολιτική διευθέτηση μπορεί να αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή