Κώστας Μποτόπουλος

Ανάλυση: Τι σημαίνει ότι 13 ανώτατοι δικαστές έκριναν ομόφωνα ΄πως ο Παππάς παρανόμησε με συνείδηση και με πολιτική στόχευση. Ποιές οι συνέπειες της καταδίκης

Του Κώστα Μποτόπουλου* – 
 

Πριν από δυο βδομάδες ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, χτες η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην Υπουργό Νίκο Παππά

Ομόφωνα ένοχος για παράβαση καθήκοντος κρίθηκε λοιπόν από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην Υπουργός Νίκος Παππάς. Και μιας και ο καταδικασθείς και η πολιτική του παράταξη είχαν πολιτικοποιήσει την υπόθεση, ανέμεναν δε μια ενδεχόμενη αθώωση για να την χρησιμοποιήσουν ως προεκλογικό όπλο, αρκετά πράγματα αλλάζουν. Κι αρκετά μένουν να αναλυθούν νηφάλια.

Τι σημαίνει “παράβαση καθήκοντος”

“Παράβαση καθήκοντος”, σημαίνει ότι διαπιστώθηκαν από το αρμόδιο δικαστήριο, και μάλιστα ομόφωνα, ενέργειες κατά την άσκηση των καθηκόντων εκ μέρους συγκεκριμένου πρώην Υπουργού που παραβίασαν τη δημόσια αποστολή του και άρα και την πολιτειακή τάξη. Κάθε λέξη έχει την κρισιμότητα και τις συνέπειές της.

Η ομόφωνη δικαστική κρίση καθιστά τη διάπραξη του αδικήματος πέραν κάθε αμφισβήτησης και συγχρόνως την απαξία του πλήρη. Αποτελεί ηχηρή όσο και ταπεινωτική αποδοκιμασία της εισαγγελικής πρότασης και της ίδιας της Εισαγγελέως, η οποία είχε ισχυριστεί ότι όλα είχαν γίνει νομότυπα από τον καταδικασθέντα πρώην Υπουργό. Καθιστά επίσης μονόδρομο την αποδοχή της απόφασης από όλους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών και οπαδών του κόμματος στο οποίο ανήκει, και στο όνομα του οποίου έδρασε, ο καταδικασθείς πρώην Υπουργός, καθώς και εκείνων στους οποίους δεν θα τους “αρέσει” ή που δεν “συμφωνούν” με την απόφαση.

Η παράνομη μεθόδευση Παππά

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι συνέβησαν μια σειρά από διόλου ασήμαντα πράγματα:

Ότι η μεθόδευση που ακολουθήθηκε από τον καταδικασθέντα, όταν ήταν Υπουργός, ήταν παράνομη -κάτι που δεν εκπλήσσει, αφού υπήρχε ήδη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε κρίνει την ακολουθηθησείσα διαδικασία στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματική.

Ότι ο Υπουργός γνώριζε και προσπέρασε την αντισυνταγματικότητα, προκειμένου να πετύχει τον πολιτικό σκοπό της τότε κυβέρνησης -το ξαναμοίρασμα, με δικούς της όρους, της ραδιοτηλεοπτικής πίτας.

Κι ότι προσκομίστηκαν και κρίθηκαν πειστικές αποδείξεις για “σχέδιο” ερήμην κι εναντίον της νομιμότητας: προετοιμασία ανάληψης σταθμών με τη συμμετοχή του καταδικασθέντα πρώην Υπουργού, συνεννοήσεις με επιχειρηματία, που τις αποκάλυψε ο ίδιος και καταδικάστηκε γι’ αυτές και ο ίδιος, εμπλοκή τρίτων επιχειρηματιών για χρηματοδότηση της απόκτησης καναλιού.

Ποινική καταδίκη με πολιτικές συνέπειες

Η καταδίκη είναι ποινική, αλλά οι συνέπειές της είναι και πολιτικές. Κατά πρώτον, σε σχέση με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο παρελθόν, εξέπεσε η θεωρία της “πολιτικής δίωξης”:

Δεν μπορούν να κάνουν λάθος και οι δεκατρεις δικαστές, ούτε είναι ευλογοφανές και οι δεκατρεις δικαστές να υπηρετούν “πολιτικά συμφέροντα”- και μάλιστα όλοι τα ίδια. Κατά δεύτερον, σε σχέση με το άμεσο μέλλον, είναι δυνατόν πρώην Υπουργός που καταδικάστηκε γιατί μεθόδευσε και προσπάθησε να φέρει εις πέρας πολιτικές αποφάσεις με τρόπο επιβεβαιωμένα μη νόμιμο, να συνεχίσει να “στηρίζεται” από το κόμμα του; Ακόμα περισσότερο, είναι δυνατό ο αρχηγός του να τον συμπεριλάβει εκ νέου στα ψηφοδέλτια ενόψει των επερχόμενων εκλογών; Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να αποφασιστεί επ’ αυτών των θεμάτων θα είναι αποκαλυπτικό.

Παρανομία με συνείδηση και με πολιτική στόχευση

Καταδίκη για παράβαση καθήκοντος σημαίνει επίσης διάκριση ανάμεσα στις προθέσεις, που επικαλείται ο καταδικασθείς, και τις πράξεις, που επιβεβαίωσε το δικαστήριο. Ακόμα κι αν ο καταδικασθείς πρώην Υπουργός πίστευε, όπως ισχυρίστηκε σε όλη τη διάρκεια της δίκης, ότι, με τον τρόπο που μεθόδευσε τον όλο διαγωνισμό, υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον, όπως τον αντιλαμβανόταν αυτός και η κυβέρνηση στην οποία ανήκε, η μεθόδευση δεν παύει να ήταν παράνομη. Την δε παρανομία δεν αναιρεί, ούτε και μειώνει, το γεγονός ότι ενδεχομένως από τον διαγωνισμό μπήκαν λεφτά στα κρατικά ταμεία -“τάξη”, πάντως, στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν μπήκε, αφού δεν νοείται τάξη μέσω παρανομίας.

Παρανομία κατά την εκτέλεση δημοσίου καθήκοντος, με συνείδηση και με πολιτική στόχευση. Αυτά έκρινε το δικαστήριο ότι συνέβησαν και με βάση αυτά οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

——————————–

 (*) Ο τακτικός συνεργάτης μας Κώστας Μποτόπουλος είναι Συνταγματολόγος και με αυτή την έννοια η σημερινή ανάλυση του, πέρα από επίκαιρη, έχει την ιδιαίτερη σημασία της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή