Ανάλυση της Jerusalem Post: Τι μάθαμε από την επίσκεψη του Μπάιντεν σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία κινείται προς Ρωσία και Ιράν. Ποιοί δεν θέλουν την ειρήνη

Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία ήταν πολύ σημαντική. Από τη μία πλευρά, η Σαουδική Αραβία υπήρξε βασικός εταίρος των ΗΠΑ για πολλές δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή θα μπορούσαμε να πούμε ότι στηρίζεται στον πυλώνα της Σαουδικής Αραβίας.

Ταυτόχρονα, όμως, οι ΗΠΑ έχουν άλλους φίλους και συμμάχους στην περιοχή. Ιστορικά, οι ΗΠΑ είναι επίσης ένας βασικός σύμμαχος του Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν καλλιεργήσει πλέον συνεργασίες με τα ΗΑΕ, το Κατάρ και το Μπαχρέιν, καθώς και με την Αίγυπτο και την Τουρκία.

Άλλες χώρες, όπως το Ιράν, ήταν κάποτε φίλοι των ΗΠΑ. Τώρα είναι εχθροί. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και έχουν χάσει την επιρροή τους στο Ιράκ. Αλλά οι ΗΠΑ έχουν δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι μεταβαλλόμενες πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Οι μεταβαλλόμενες πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η Τουρκία είναι φαινομενικά σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ωστόσο, το ακροδεξιό καθεστώς της Τουρκίας έχει στραφεί εναντίον της Αμερικής. Το κόμμα AKP, το οποίο κυβερνά την Άγκυρα και το οποίο έχει φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης και πολλούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης, έχει μετατρέψει την Άγκυρα σε σύμμαχο του Ιράν και της Ρωσίας. Το καθεστώς της Άγκυρας συνεργάζεται στενά και με τις δύο χώρες, είτε σε ζητήματα που αφορούν τη Συρία είτε ακόμη και σε αμυντικές και εμπορικές συμφωνίες.

Η εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας

Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας ήταν επίσης δύσκολες τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση Ομπάμα φάνηκε να στρέφεται εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία στράφηκε επίσης προς μια νέα εποχή μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, αυτή η μεταρρύθμιση δεν άρεσε σε ορισμένες χώρες της Δύσης.

Ορισμένες ομάδες που κάποτε βασίζονταν στο Ριάντ για χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενών σκέψης και ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξοργίστηκαν βλέποντας τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να στρέφονται κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (MB). Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια ήσυχη εισβολή στις δυτικές κοινωνίες, που η ΜΒ, παρόλο που είναι μια θρησκευτική εξτρεμιστική ομάδα, έχει καλλιεργήσει μεθοδικά. Όταν το Ριάντ στράφηκε εναντίον αυτών των ισλαμιστών, ορισμένοι από τους δυτικούς που ήταν κοντά σε μια διαφορετική γενιά μυημένων μετακόμισαν στο Κατάρ και πίσω στη Δύση για να επαναπροσανατολιστούν σε ένα λόμπι κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Πώς σχετίζεται αυτό με την επίσκεψη Μπάιντεν;

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. Πηγές ανέφεραν ότι είχαν «συζητήσεις για ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η αεροπορία, η ενέργεια, το Ιράν, η Υεμένη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κυριαρχία των νησιών στην Ερυθρά Θάλασσα».

Υπήρξαν παράγοντες στη Δύση που προσπαθούσαν να σαμποτάρουν το ταξίδι Μπάιντεν στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Για αυτές τις φωνές, το ταξίδι αντιπροσωπεύει το χειρότερο και των δύο κόσμων. Για πολλά χρόνια, ένα λόμπι στις ΗΠΑ που έχει δουλέψει εναντίον του Ισραήλ έχει επίσης αρχίσει να στρέφεται εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Για αυτούς, το ταξίδι Μπάιντεν ήταν ένας εφιάλτης. Καμία «λύση δύο κρατών» και καμία «συμφωνία με το Ιράν» δεν επρόκειτο να προκύψει.

Το λόμπι κατά της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ

Το μικρό αλλά δυνατό λόμπι κατά της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ είναι μια πραγματική αντιστροφή του πώς ήταν τα πράγματα τη δεκαετία του 1990. Εκείνες τις μέρες, η Σαουδική Αραβία ήταν ο πιο ευνοημένος σύμμαχος και πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχοι ασφαλείας όλοι λάτρευαν το Ριάντ.

Παραδόξως, ήταν στη δεκαετία του 1990 όταν οι πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας ενθάρρυναν αντιαμερικανικές απόψεις και το Ριάντ είχε ένα διαφορετικό ιστορικό στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστών. Εκείνες τις μέρες, η Σαουδική Αραβία ήταν επίσης πιο κατά του Ισραήλ. Όταν το Ριάντ έγινε πιο φιλικό με το Ισραήλ, ξαφνικά εμφανίστηκε το λόμπι κατά της Σαουδικής Αραβίας.

  • Εκείνοι οι ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα που είχαν πλήξει το Ισραήλ και ήταν ευτυχείς να υποστηρίξουν το Ριάντ, άρχισαν ξαφνικά να ιδρύουν ομάδες «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που θα εστιάζονταν στις ενέργειες της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν. Γιατί; Διότι αυτές ήταν οι χώρες σε ειρήνη με το Ισραήλ.

Κάποιοι δεν θέλουν ειρήνη με το Ισραήλ

Το μήνυμα ήταν σαφές: Υπάρχει μια αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων στη Δύση, ορισμένοι από αυτούς πρώην αξιωματούχοι, που υποστηρίζουν το Ιράν και είναι ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα κάνει ειρήνη με το Ισραήλ. Μερικοί από αυτούς τους λομπίστες ντύθηκαν με το πρόσχημα του «ρεαλισμού», αλλά σιωπηλά πίστευαν ότι το Ιράν έχοντας ένα πυρηνικό όπλο θα έφερνε σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ήθελαν να «ισορροπήσουν» το Ισραήλ και επίσης να υπονομεύσουν οποιαδήποτε χώρα ήταν φίλη της Δύσης.

Ως εκ τούτου, το νέο αντισαουδικό αφήγημα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «πάνε σε πόλεμο» για τη Σαουδική Αραβία ή να συνδέονται με τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Μπαχρέιν. Για αυτούς, οι μόνες χώρες με τις οποίες συνήθως θέλουν να «εμπλακούν» είναι το Κατάρ και το Ιράν. Θέλουν επίσης μια ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά την Ουκρανία, και τείνουν να υποστηρίζουν την Κίνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή