Ανάπτυξη… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε – Η μάχη των εκτιμήσεων δίνεται στο αν οι ρυθμοί είναι χαμηλοί ή πολύ χαμηλοί…

 

Τον «γρίφο» της επόμενης ημέρας για την ελληνική Οικονομία καλείται να λύσει η Αγορά, αφού υπάρχουν τόσες προβλέψεις όσοι είναι οι φορείς και οι οργανισμοί που τους διατυπώνουν!

Η Τράπεζα της Ελλάδος (όπως σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως) αναθεώρησε αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,8 – 1,9%, σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%, ενώ η Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις της, έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%.

Την ώρα που η ΤτΕ ρίχνει τις εκτιμήσεις της, με δύο ώρες διαφορά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εξέδωσε το νέο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, όπου επιμένει  ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί το 2,2% που είχε προβλέψει η Κομισιόν, αλλά ενδέχεται και να ξεπεραστεί!

Οι διαφορές είναι μεγάλες και προκαλούν από γέλια μέχρι εκνευρισμό στους αναλυτές της αγοράς, που χρεώνουν πολιτική σκοπιμότητα στον χρόνο και το περιεχόμενο μερικών εκτιμήσεων.

Του Αρκά

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, η επίσημη πρόβλεψη-στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,2% της ελληνικής οικονομίας το 2019 παραμένει εφικτή και ενδεχομένως να ξεπεραστεί παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα».

Από το γαλάζιο στρατόπεδο, ο τομεάρχης Οικονομικων  και βουλευτής Φθιώτιδας  της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την ανάπτυξη και το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τα επίσημα στοιχεία όσο και από τις προβλέψεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Είναι το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της αδυναμίας υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της απουσίας επενδύσεων και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά».

Και ενώ η ανάπτυξη είναι το κρίσιμο ζητούμενο και οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διαφέρουν, ένα είναι βέβαιο: Η χώρα αγκομαχάει, μετά τα μνημόνια, να βγει στο ξέφωτο.Οι εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση παραμένουν οι βασικοί αναπτυξιακοί μοχλοί της οικονομίας το τρέχον έτος. Οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις λιμνάζουν σε θολά νερά, η εφαρμογή του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων καθυστερεί μεταξύ ιδεοληψίας και ανικανότητας και οι παραγωγικές  επενδύσεις παραμένουν στο τέλμα.

Είτε με 1,9% είτε με 2,2%, η οικονομία δεν μπορεί, στις σημερινές συνθήκες και μετά από δέκα χρόνια κρίσης και περιοριστικής πολιτικής,  να πετύχει τους (αναγκαίους) «ρυθμούς απελευθερωμένου σπιράλ» που πέτυχαν η Ιρλανδία και η Κύπρος όταν βγήκαν από τα δικά τους προγράμματα, αναπτυσσόμενες με 8,8% και 4,8% αντίστοιχα. Τι να φταίει;

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή