Ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον μ.ο. της ευρωζώνης θα έχει η χώρα το 2022 και 2023. ΟΟΣΑ: Η μείωση της φορολογίας των μισθωτών στην Ελλάδα από τις μεγαλύτερες το 2021

Ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον μ.ο. της ευρωζώνης θα έχει η χώρα το 2022 και 2023

Ενώ “έξω πάμε καλά” – γεγονός που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα παό την πολιτική τους τοποθέτηση, σύμφωνα mε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις – ο μέσος έλληνας θεωρεί (πάντα με τις ίδιες μετρήσεις) πως στα οικονομικά τα πράγματα δεν πάνε όσο καλά περίμενε. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τόσο οι μακροοικονομικές επιδόσεις εμφανίζουν σημαντική βελτίωση, όσο και το εισόδημα των εργαζομένων έχει ενισχυθεί από μια σειρά μέτρα και κυρίως τις φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα.

Σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τα θετικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, επιχειρεί να εξηγήσει πως εξελίσσεται η οικονομία και τι άλλαξε προς το καλύτερο στη ζωή των εργαζομένων. Όπως ανέφεραν χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές:

  •  ”Η Ελλάδα, παρά τις αναμενόμενες απώλειες που υφίσταται -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- λόγω της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται για το 2022 στο 3,5% και για τη νομισματική ένωση στο 2,7%, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη της τάξης του 3,1% στην Ελλάδα και του 2,3% στη ζώνη το κοινού νομίσματος”.

“Οι επενδύσεις ενισχύονται, η ανεργία μειώνεται”

  • Οι επενδύσεις ενισχύονται, καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη για την τριετία 2021-2023, με διψήφια άνοδο των επενδύσεων για το 2021 (19,6%) και το 2022 (14,7%). Παράλληλα, η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά από το 2019 και συνεχίζει να συρρικνώνεται, καθώς προβλέπεται να υποχωρήσει και το 2023.
  • Το δημόσιο χρέος θα εξακολουθήσει να υποχωρεί και προβλέπεται από το 193,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2021 να μειωθεί το 2022 στο 185,7% του Α.Ε.Π. και το 2023 στο 180,4% του Α.Ε.Π..
  • Παράγοντες-κλειδιά για τη δραστική βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας ήταν η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνηση και η δημοσιονομική πολιτική της, η οποία είχε ως κεντρικό στόχο την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που είχαν επωμιστεί πολίτες και επιχειρήσεις, παραγωγή και εργασία, προς όφελος της οικονομικής δραστηριότητας συνολικά.
  • Σύμφωνα με την 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας η Ελλάδα «ολοκλήρωσε μεταρρυθμίσεις στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, της κοινωνικής πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της δικαιοσύνης, των αγορών εργασίας και αγαθών, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, της δημόσιας διοίκησης.

Σημαντική η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση (tax wedge) των μισθωτών στην Ελλάδα έχει μειωθεί περίπου κατά 4 μονάδες από το 2019 και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000. Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση (3,7%) στη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ (0,3%) κατά την περίοδο 2019-2021. Μάλιστα, τη στιγμή που τα 2/3 των χωρών του ΟΟΣΑ αύξησαν τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας το 2021, η Ελλάδα συνέχισε να τη μειώνει.

Ενδεικτικά:

  • Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 920 εκατ. ευρώ, ή κατά 35%, την περίοδο 2018-2022. Η προεκλογική δέσμευση ήταν για μεσο-σταθμική μείωση κατά 30%. Για τα φυσικά πρόσωπα μειώθηκε κατά 370 εκατ. ευρώ, ή κατά 18%, σε σχέση με πέρυσι
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%
  • Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% στο 22%
  • Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%)
  • Μονιμοποίηση των μειωμένων -κατά 30%- συντελεστών Φ.Π.Α. σε πέντε ελληνικά νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος), όσο θα υπάρχουν δομές αιτούντων άσυλο σε αυτά
  • Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το εισόδημα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα
  • Μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές κ.α., μέχρι τέλος 2022
  • Μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας τους
  • Αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για τρία έτη
  • Φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών (έκπτωση φόρου εισοδήματος ύψους 30% για 9 χρόνια στη νέα εταιρική σχέση, που ανέρχεται στο 50% για τους αγρότες).

Βέβαια, ο μέσος πολίτης τείνει να ξεχνά όσα έχει ήδη κεφαλαιοποιήσει από την φορολογική κυρίως πολιτική και να αντιδρά σύμφωνα με τις συνθήκες ακρίβειας που βιώνει κυρίως στους λογαριασμούς του ρεύματος και στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Στο κυβερνητικό επιτελέιο θεωρούν πάντως ότι η επικείμενη αναδρομική αναδρομική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος είναι δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας, ενώ επισημαίνουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2022 δεν επιτρέπουν άλλες ανάλογες κινήσεις.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή