Πάγιες δαπάνες: «Ανάσα» για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Τι αλλάζει με δύο μικρές τροποποιήσεις του υπουργείου Οικονομικών

Πάγιες δαπάνες: Ανάσα» για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με δύο μικρές αλλά πολύ σημαντικές τροποποιήσεις του ισχύοντος καθεστώτος το υπουργείο Οικονομικών ενισχύει τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξόφλησης παγίων δαπανών και δίνει ανάσα για την πληρωμή υποχρεώσεων προς το δημόσιο.

Οι δύο αλλαγές – “ανάσα” για τις πάγιες δαπάνες

Συγκεκριμένα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα στις 31.000 επιχειρήσεις, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έχουν χρηματοδοτηθεί με 450 εκατομμύρια ευρώ

  • Να χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν τα voucher που έχουν στην κατοχή τους για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών
  • Να χρησιμοποιήσουν τα voucher τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και όχι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.

Σύμφωνα την ισχύουσα νομοθεσία για τον συμψηφισμό των χρεών προς το δημόσιο οι επιχειρήσεις, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα  πρέπει να προσδιορίσουν το ποσό που θέλουν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων και το ποσό που θέλουν να διατεθεί για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών.

Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε από πολλές επιχειρήσεις ότι είχαν κάνει λάθος στους υπολογισμούς τους και τα ποσά που χρειάζονται για εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα ποσά, με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί, με βάση τις υποχρεώσεις τους και όχι με βάση την αρχική δήλωση τους ώστε να μην χαθούν τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί για την εξόφληση χρεών.

Δεκτό το αίτημα για επέκταση έως τον Μάρτιο

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών κάνει δεκτό το αίτημα των επιχειρήσεων για την επέκταση του προγράμματος εξόφλησης παγίων δαπανών, τουλάχιστον, έως το τέλος Μαρτίου 2022, αφού από τα στατιστικά στοιχεία διαπιστώθηκε ότι ένα σημαντικό ποσό περίπου 50-80 εκατομμύρια  ευρώ, δεν θα συμψηφιστεί, λόγω στενότητας χρόνου, με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Στο πρόγραμμα των πάγιων δαπανών έχουν ενταχθεί 31.000 επιχειρήσεις με τη μέση ενίσχυση να ανέρχεται σε 14.000 ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνονται 10.356 εταιρίες από τον κλάδο της εστίασης, 4.019 από το λιανεμπόριο, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων,  1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 από το χονδρεμπόριο και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.

Η παράταση των προθεσμιών δεν αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Παράλληλα χιλιάδες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προγραμματίσουν καλύτερα την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, με δεδομένο ότι από τον Ιανουάριο 2022 πρέπει να αρχίσει και η αποπληρωμή των ποσών που αναλογούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή