«Ανάσα» για την Άγκυρα από το Άμπου Ντάμπι: Υπεγράφη η συμφωνία Τουρκίας-ΗΑΕ για το συναλλαγματικό swap 5 δισ. δολαρίων

Νέα χείρα βοηθείας τείνουν τα ΗΑΕ στην Τουρκία, η οποία στην προσπάθειά της να φρενάρει την κατάρρευση της λίρας έχει «κάψει» τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Συναλλαγματική ανάσα

Άμπου Ντάμπι και Άγκυρα υπέγραψαν τριετή συμφωνία για νομισματικό swap ύψους 4,9 δισ. δολαρίων, το οποίο αιμοδοτεί την Τουρκία με συνάλλαγμα, σε μια στιγμή που η έως τώρα πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας είχε οδηγήσει σε κυριολεκτικό «θέρισμα» του αποθεματικού σε ξένο νόμισμα, καθώς η λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία.

Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας απομειώθηκαν κατά 10%, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με Κατάρ, Κίνα και Νότια Κορέα. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα σε συνάλλαγμα ήταν 110 δισ. δολάρια, αλλά μετά τις υποχρεώσεις για τα swap έπεφταν κάτω από το μηδέν.

Από μηχανής θεός

Ωστόσο, η συμφωνία με τα ΗΑΕ έρχεται να επιβεβαιώσει την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, το Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσε ότι ιδρύει ειδικό ταμείο ύψους 10 δισ. δολαρίων για στρατηγικές επενδύσεις στην Τουρκία σε τομείς όπως η ενέργεια και η υγεία.

Η παρέμβαση των ΗΑΕ τότε είχε θεωρηθεί ως «από μηχανής θεός» για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος έβλεπε τη λίρα να «εξαϋλώνεται» στις αγορές συναλλάγματος και ταυτόχρονα την οικονομία της χώρας να συνταράσσεται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Αναθέρμανση των σχέσεων

Από την άλλη, η αναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας-Άμπου Ντάμπι μετά από σχεδόν μια δεκαετία «παγετώνων» (ρόλο έπαιξε και η πολύ καλή σχέση της Τουρκίας με το Κατάρ) έχει προξενήσει το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούν κοινότητας, η οποία προσπαθεί να ανιχνεύσει τις στοχεύσεις των ΗΑΕ στην Τουρκία.

Ήδη από την αρχή του περασμένου χρόνου το Άμπου Ντάμπι είχε στείλει το μήνυμα ότι ενδιαφέρεται να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Άγκυρα σε μια προσπάθεια να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων μοναρχιών του Αραβικού Κόλπου και ταυτόχρονα να μοχλεύσει αυτή τη σχέση για δικό του ώφελος.

Επενδύσεις και στην άμυνα (;)

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΗΑΕ καλοβλέπουν επενδύσεις στην ισχυρή τουρκική αμυντική βιομηχανία, καθώς επιχειρούν να ενισχύσουν το αμυντικό προφίλ τους μετά το «πάγωμα» της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F-35 και τα επιθετικά drones, τα οποία, άλλωστε, αποτελούν και το καμάρι του Ερντογάν.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι το βαθύ ρήγμα της Τουρκίας με τις μοναρχίες του Κόλπου σχετικά με την αραβική άνοιξη και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα παραμένει αγεφύρωτο, αν και η προσπάθεια της Άγκυρας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο ίσως αποτελέσει και το μοντέλο για τις άλλες αραβικές χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή