Ανάσα ρευστότητας: Άρχισε η συστηματική αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Πέφτουν οι αποδόσεις

Άρχισε η συστηματική, αλλά σε μικρά μεγέθη, αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες κεντρικές τράπεζες. Τα ποσά, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, είναι μικρά, αλλά αποτελούν το εναρκτήριο “λάκτισμα” ευρύτερων αγορών σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει προς το παρόν πολύ χαμηλό βάθος. Την πληροφορία δημοσιεύει το Capital.gr 

  • Η πτώση των αποδόσεων αναμένεται να γίνει περισσότερο αισθητή ώρα με την ώρα καθώς ο κύκλος των αγορών – ελάχιστα διαθέσιμα – στη δευτερογενή αγορά θα διευρύνεται.

Θυμίζουμε ότι στο έκτακτο  πακέτο βοήθειας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ συμπεριλάβει και την αγορά Ελληνικών ομολόγων, καθώς όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκαρντ, παρά το γεγονός οτι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη “επιλέξιμη” χώρα γιατί δεν ανήκει στη λεγόμενη “επενδυτική βαθμίδα”. Ωστόσο η ΕΚΤ θεωρεί ότι η χώρα μας μπορεί λόγω συνθηκών αλλά και με βάση την πρόοδο που έχει επιδείξει με την οικονομική της πολιτική να ενταχτεί στο πρόγραμμα ρευστότητας, αποκτώντας ειδικό waiver.

  • Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, προσφέροντας στην οικονομία σημαντική ρευστότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι θα πρέπει να αναμένονται άμεσα κινήσεις από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου το οποίο μπορεί πλέον να εξασφαλίσει έτσι διαθέσιμη ρευστότητα. Ηδη οι ταμειακές ανάγκες του δημοσίου αυξάνονται κατακόρυφα και το ΥΠΟΙΚ καλείται να τις εξασφαλίσει μέσω των αγορών (και των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες) πριν τις αντίστοιχες κινήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην ίδια αγορά.

Σε κάθε περίπτωση τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου υπολογίζονται πέρα και ξέχωρα από το “μαξιλάρι” των 32 – 34 δισ. ευρώ το οποίο στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν οτι θα πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτο από τις τρέχουσες κρισιακές ανάγκες των επόμενων μηνών.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή