Ανασα στο ΧΑΑ: Η JP Morgan, σε αντίθεση με την Goldman Sachs, αναβαθμίζει Πειραιώς και Alpha Bank - Οι εκτιμήσεις της για Εθνική και Eurobank

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν επιλογή της JP Morgan για επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο σε Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Αυτό υπογραμμίζεται σε  έκθεσή της στην οποία αναβαθμίζει την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτή η εξέλιξη δίνει ανάσα στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών οι οποίες έχουν δεχθεί πιέσεις το τελευταίο διάστημα.

Και αυτό συμβαίνει Σε αντίθεση με την Goldman Sachs, που έβλεπε υψηλό ρίσκο σε επενδύσεις στο συστημικό τραπεζικό σύστημα της χώρας.

To γεγονός οδήγησε το ΧΑΑ σε ώθηση στο ξεκίνημά του σήμερα Τρίτη, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να πρωτοστατούν στην άνοδο, ενώ το θετικό κλίμα έχει μεταδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Το Χρηματιστήριο χρειαζόταν αυτή την αντίδραση σήμερα, καθώς τα τεχνικά περιθώρια ώστε να μην μπει σε νέες τεχνικές περιπέτειες ήταν ασφυκτικά. Πλέον οι 927 μονάδες είναι η κύρια αντίσταση.

  • Τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και συνολικά την εξυγίανση των ισολογισμών τους φαίνετα να πείθουν τους ειδικούς της JPMorgan. Επικαλούμενοι όχι μόνο τις κινήσεις των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και τη βελτίωση των προοπτικών της πραγματικής οικονομίας, όπως και τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου αναβαθμίζουν τη σύστασή τους για τις τραπεζικές μετοχές.

Η JP Morgan για την Alpha Bank βλέπει περιθώριο ανόδου της τάξης του 46% σε σχέση με την τιμή της στο ταμπλό, για την Πειραιώς 41%, για την Εθνική 34% και για την την Eurobank 34% επίσης. Συγκεκριμένα ο Οίκος:

  • Προχωρά σε αναβάθμιση της σύστασης για την Πειραιώς σε overweight από underweight, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 4,20 από 2,40 ευρώ.
  • Παράλληλα, αναβαθμίζει την Alpha σε overweight από neutral, με την τιμή-στόχο στα 2,5 ευρώ από 1,5 ευρώ.
  • Για την Εθνική διατηρεί τη σύσταση overweight με την τιμή-στόχο στα 3,80 από 3,90 ευρώ, ενώ
  • Yποβαθμίζει τη Eurobank σε neutral από overweight, μειώνοντας το στόχο στο 1 από 1,3 ευρώ λόγω αποτίμησης.

Η JP Morgan βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών και όπως επισημαίνει το συμπέρασμά της είναι πως το περιβάλλον είναι υποστηρικτικό για τον κλάδο το τρέχον έτος, λόγω και των βελτιωμένων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Η ορατότητα στα σχέδια μείωσης των NPEs των ελληνικών τράπεζων έχει βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό ενώ οι δράσεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζοντας συστημικές λύσεις για τα NPEs αναμένεται να ενισχύσουν τα σχέδια αυτά.

Η JP Morgan επισημαίνει ωστόσο και τους πιθανούς κινδύνους στις εκτιμήσεις της. Οι προβλέψεις της βασίζονται στη μακροοικονομική ανάκαμψη, η οποία είναι ακόμη πρώιμη και εύθραυστη. Επίσης, δεδομένου του ότι η θετική της στάση για τον κλάδο εξαρτάται από τη μείωση των NPEs, τυχόν δυσμενείς εξελίξεις που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τα σχέδια των τραπεζών θα επηρέαζαν αρνητικά τo επενδυτικό τους story.