Ανασχηματισμός: Τι καταλάβαμε από τις αλλαγές Μητσοτάκη – Τα δέκα συν ένα πολιτικά συμπεράσματα.

Μητσοτάκης Ζελένσκι

Δέκα συν ένα  πολιτικά  συμπεράσματα “κρύβονται” πίσω από τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό στον οποίον προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Το βασικότερο ίσως από όλα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αποφύγει πάση θυσία τους πειραματισμούς σε κρίσιμους τομείς που το 2021 θα κρίνουν πολλά, όπως η υγεία, η οικονομία και τα εθνικά θέματα, γι αυτό και άφησε ανέγγιχτα τα παραπάνω υπουργεία, όπως και άλλους τομείς ευθύνης.

Ταυτοχρόνως, όμως, ήθελε να δώσει μία πολιτική χροιά στην κυβέρνησή του, με την είσοδο  11 βουλευτών της ΝΔ, να κάνει στοχευμένες διορθώσεις σε τομείς που υπήρξαν αστοχίες και παραλείψεις αλλά και να ισορροπήσει την αίσθηση ότι επί των ημερών του, η κεντροδεξιά παράταξη “γέρνει” προς το κέντρο.

Η παρουσία του κ. Μ. Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ενδεικτική, αν και πολλοί, συνδυάζοντάς την και με την μετακίνηση του “μετρ των δημοσκοπήσεων” κ. Θ. Λιβάνιου στο Μέγαρο Μαξίμου, σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, “οσμίζονται” ετοιμότητα για εκλογές εντός της τρέχουσας χρονιάς. Στο ερώτημα, πάντως,  γιατί βρέθηκε εκτός κυβέρνησης ο άλλοτε στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού Τ. Θεοδωρικάκος, σαφής απάντηση δεν έχει δοθεί.

Τα δέκα συν ένα πολιτικά συμπεράσματα του ανασχηματισμού

  • Να δώσει ένα σήμα νέας αρχής, στην έναρξη του 2021, η οποία, ωστόσο, δεν θα είναι ανατρεπτική αλλά θα δίνει την αίσθηση της συνέχειας
  • Να διορθώσει – κυρίως σε επίπεδο συμβολισμών, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των αποχωρήσεων – λάθη, παραλείψεις και αβλεψίες των προηγούμενων μηνών, οι οποίες δημιούργησαν ζήτημα στην κυβέρνηση
  • Να ικανοποιήσει το πιεστικό αίτημα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για μεγαλύτερη συμμετοχή βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να ισορροπήσει η αρχική εικόνα με την ισχυρή παρουσία τεχνοκρατών, κάποιοι από τους οποίους, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα
  • Να δείξει ότι λαμβάνει υπόψιν την ανάγκη εκπροσώπησης περισσότερων περιφερειών της χώρας, κριτήριο, το οποίο δεν είχε ληφθεί σοβαρά υπόψιν στη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη
  • Να σηματοδοτήσει τις προτεραιότητες της κρίσιμης όσο και δύσκολης νέας χρονιάς, αλλά και τη βούλησή του να ενισχύσει τομείς που στη νέα εποχή θεωρούνται καινοτόμοι και κρίσιμοι

Το ιδεολογικό πρόσημο 

  • Να διατηρήσει την παρουσία των κεντρώων στελεχών, αλλά ταυτοχρόνως να ενισχύσει την παρουσία στελεχών που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης του σταυρού για τη Νέα Δημοκρατία
  • Να μην διαταράξει τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου στους κρίσιμους τομείς των επόμενων μηνών ( υγεία, οικονομία, εθνικά θέματα ), το οποίο κρίνεται ως επιτυχημένο σε όλες τις δημοσκοπήσεις,  αλλά να ενισχύσει με την παρουσία έμπειρων υπουργών, όπως πχ ο Κ. Χατζηδάκης  σε “δύσκολη αποστολή” στο υπουργείο Εργασίας τομείς με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, οι οποίοι, μάλιστα, το επόμενο διάστημα, θα βρεθούν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.
  • Να διασφαλίσει εσωκομματική ηρεμία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποχώρηση του “σαμαρικού” Γιάννη Βρούτση από την κυβέρνηση, συνοδεύτηκε με πρόταση για αξιοποίησή του στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ.
  • Να αναδείξει νέους τομείς προώθησης του κυβερνητικού έργου, συμβατούς με το πολιτικό προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και της κυβέρνησης, με την σύσταση νέων χαρτοφυλακίων, όπως αυτά για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, υπό τη Μαρία Συρεγγέλα, τα θέματα σύγχρονου πολιτισμού υπό το Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τις υπηρεσίες υγείας υπό τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος υπό τον Γιώργο Αμυρά, τα θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών τουρισμού, υπό τη Σοφία Ζαχαράκη και την αρμοδιότητα για την ένταξη μεταναστών υπό τη Σοφία Βούλτεψη.
  • Να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ παλαιών έμπειρων και νέων στελεχών, αλλά και να αυξήσει την παρουσία γυναικών στην κυβέρνηση, θέμα για το οποίο είχε δεχθεί κριτική κατά τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης της ΝΔ μετά τις εκλογές.
  • Να συνυπάρχουν στην κυβέρνηση όλα τα ρεύματα σκέψης της Κεντροδεξιάς και του μεταρρυθμιστικού μετώπου.

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης 

Η σημαντικότερη αναβάθμιση ήταν αυτή του μέχρι χθες Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Μ. Βορίδη στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για μία σημαντική αναβάθμιση η οποία αποτυπώνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του βουλευτή, καθώς ο νέος υπουργός έχει να διαχειριστεί τα 20 δις ευρώ της νέας ΚΑΠ.

Στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ακόμα οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Αντιστοίχως, από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης). Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Καμία δημοσίευση για προβολή