Κλειδί για τις ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ ο ανασχηματισμός των τομεαρχών: Το πρόβλημα Παππά, ο παράγοντας Πολάκης και ο νέος εκπρόσωπος

ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αφήγημα και δεν έχει εχθρό

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ριφθεί ο κύβος του ανασχηματισμού τομεαρχών στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν γίνει, θα σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να λύσει το σταυρόλεξο τηρώντας τις εσωκομματικές ισορροπίες. Η γενική κατεύθυνση είναι προς ένα μικρότερο σχήμα, με αλλαγές που θα έχουν πολιτική και συμβολική σηματοδότηση.

Οι περισσότεροι, πάντως, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν άμεσα γενναίες κινήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας ότι τα σημαντικότερα ζητήματα είναι τα εξής:

-Ο ρόλος του Νίκου Παππά: Θα τεθεί εκτός σχήματος ή απλώς θα μετακινηθεί αναλαμβάνοντας άλλο χαρτοφυλάκιο από το οικονομίας που έχει σήμερα; Οπως είναι προφανές, υπάρχει πλήθος εισηγήσεων προς τον Αλ. Τσίπρα για “καρατόμηση” και είναι σαφές ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αποτελεί τον βασικό εσωκοματικό αντίπαλο του Αλ. Τσίπρα, θα ικανοποιηθεί ιδιαίτερα από μια τέτοια εξέλιξη. Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε σε στενούς του συνεργάτες σχετικά με την τύχη του Ν. Παππά.

-Η αλλαγή εκπροσώπου: Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης έχει ζητήσει εδώ και καιρό να αντικατασταθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, μένει στη θέση του επειδή δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτης. Η Εφη Αχτσιόγλου που θεωρείται από τους περισσότερους ιδανική επιλογή, κρίνεται ως απολύτως απαραίτη στον τομέα εργασιακών, ενώ τελευταία ακούγεται έντονα το όνομα της δημοσιογράφου-βουλευτή Δώρας Αυγέρη.

-Ο παράγοντας Πολάκης: Ο αναπληρωτής τομέαρχής Εσωτερικών Παύλος Πολάκης δεν εντάχθηκε στον τομέα Υγείας ακριβώς για να ξεχαστεί η θορυβώδης θητεία του στο υπουργείο Υγείας ως αναπληρωτή. Ομως στο Facebook είναι τόσο δραστήριος που επισκιάζει ακόμη και παρεμβάσεις του ίδιου του Αλ. Τσίπρα μιλώντας επί παντός επιστητού. Υπάρχουν αρκετές φωνές που ζητούν τον “περιορισμό” του, κάτι που δεν φαίνεται καθόλου εύκολο και πάντως είναι δύσκολο για τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα που συνδέεται με προσωπική σχέση με τον βουλευτή Χανίων.

Η ανανέωση: Πετυχημένη θεωρείται η θητεία του Γ.Ραγκούση ως τομεάρχη προστασίας του πολίτη και ασθενής η παρουσία του Θ. Δρίτσα ως τομεάρχη εθνικής άμυνας. Αναντικατάστατος ως τομεάρχης εξωτερικών ο Γ. Κατρούγκαλος, αμφιβολίες για την Κ. Νοτοπούλου στον τουρισμό. Αλλά ανεξάρτητα από τις αλλαγές-μετακινήσεις, ζητούμενο είναι η ανανέωση, να φανεί ότι υπάρχει πάγκος. Τα ονόματα του Κώστα Ζαχαριάδη, Διονύση Καλαματιανού, Νατάσσας Γκαρά, Ραλλίας Χρηστίδου είναι μερικά από αυτά που “παίζουν”.

Καμία δημοσίευση για προβολή