Αναστολή φόρων και τεκμηρίων, ρύθμιση οφειλών και μείωση του ΕΝΦΙΑ συζητά το οικονομικό επιτελείο

Την αναστολή φόρων, τη ρύθμιση οφειλών, την αναστολή τεκμηρίων και e-αποδείξεων και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ συζητά το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να  να επιβιώσουν οι αδύναμες κυρίως επιχειρήσεις και να συγκρατηθεί η ανεργία τη δύσκολη περίοδο της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σκέφτεται να  δρομολογήσει:

1. Προκαταβολή φόρου

  • Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
  • Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
  • Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
  • Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Δεν θα ισχύσει και το 2021 η υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσων με το 30% του εισοδήματος. Το μέτρο, το οποίο προβλέπει και πρόστιμο, αναστέλλεται, αλλά μόνο για τα εισοδήματα του 2020. Ωστόσο, ισχύει κανονικά φέτος δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν το 2021 ηλεκτρονικές αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος και μαζί με το όριο των αποδείξεων επανέρχεται και το πρόστιμο.

3. Τεκμήρια διαβίωσης

Στην επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης για το 2020 προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η υγειονομική κρίση συρρίκνωσε τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί πλασματικών εισοδημάτων.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει την απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογούμενων που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας. Η απενεργοποίηση των τεκμηρίων θα αφορά εργαζόμενους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας το 2020, επαγγελματίες των οποίων ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις.

Η ρύθμιση θα εξαιρεί τους φορολογούμενους που δεν έχουν πληγεί από την κρίση, όπως είναι για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

4. Αντικειμενικές αξίες – ΕΝΦΙΑ

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες, η αναπροσαρμογή των οποίων θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο, θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Από την αναθεώρηση των τιμών ζώνης και από τις νέες εντάξεις περιοχών θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ύψους 300-500 εκατ. ευρώ, που θα επιστρέψει στους φορολογούμενους μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Μετά την ολοκλήρωση της 3ης φάσης της διαδικασίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει εάν οι νέες τιμές ζώνης θα εξισωθούν με τις εμπορικές ή εάν θα είναι ελαφρώς μικρότερες από τις σημερινές τιμές πώλησης των ακινήτων.

5. Χρέη στην εφορία και τα Ταμεία

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να παράσχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 120 δόσεις, με στόχο η μηνιαία δόση που θα προκύπτει να μην καθίσταται απαγορευτική για τους υπόχρεους. Το επιτόκιο θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης που θα επιλέξουν οι οφειλέτες.

Όσοι επιλέξουν 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, οι 24 δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%, ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται και το επιτόκιο. Επί της ουσίας, η ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις θα είναι ακριβότερη για όσους χρωστούν στην εφορία.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ δεν αποκλείεται και η πτώση του τζίρου ή οι ζημίες κάθε επιχείρησης να αποτελέσουν ένα πρόσθετο κριτήριο που θα οδηγεί στην αύξηση των δόσεων.

Καμία δημοσίευση για προβολή