«Αναστροφή» του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τα F-16 που ζητά η Τουρκία: «Το Κογκρέσο έχει βαρύνοντα ρόλο»

«Κρύο ντουζ» για την Τουρκία επιφύλαξε μια από τις πλέον ισχυρές υποστηρίκτριες του αιτήματός της για αγορά νέων μαχητικών F-16 εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο»

Ο λόγος για την υφυπουργό Άμυνας, Σελέστ Ουαλάντερ, η οποία το περασμένο καλοκαίρι είχε δημοσίως υποστηρίξει την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία, ισχυριζόμενη ότι μια τέτοια κίνηση είναι επιβεβλημένη για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, αλλά και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Αμερικανίδα πολιτικός «άλλαξε βιολί» μόλις βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου, το οποίο, άλλωστε, έχει και τον τελικό λόγο για τις πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Κατά την ακρόασή της, λοιπόν, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε την Ουαλάντερ για το πως η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης για άλλα 80 αεροσκάφη, υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απάντησε στην ερώτηση αυτή ότι «σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας εγείρει ακριβώς τα ίδια θέματα στους Τούρκους συμμάχους μας και ενισχύει (σ.σ. το μήνυμα) ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν».

«Καμπανάκι» και από Νούλαντ

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τουρκική πλευρά, την οποία έχουν ενημερώσει ρητώς ότι η στήριξη του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας της (σ.σ. δηλαδή της πώλησης των νέων μαχητικών, καθώς η αεροπορία της χώρας παρουσιάζει τάσεις… γήρανσης).

Η στήριξη για τα F-16 εξαρτάται από την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο NATO
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σχεδόν όλοι οι σύμμαχοι μας έχουν επικυρώσει (σ.σ. το πρωτόκολλο της ένταξης) με την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Αυτό προκύπτει σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία και προσπαθήσαμε με τους Σουηδούς, όπως γνωρίζετε, να υποβάλουν έναν οδικό χάρτη που θα επεξεργαστούν με την Τουρκία».

Η Νούλαντ τόνισε ότι η Σουηδία «έχει εκπληρώσει πολλά από αυτά τα ορόσημα και συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πει το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, καθώς χρειαζόμαστε την υποστήριξη του Κογκρέσου για να προχωρήσουμε στη βελτίωση της ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζονται ως σύμμαχοι. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση».

«Πάγος» από τη Γερουσία

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά για την Τουρκία καθώς η Σαχίν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την πώληση F-16 στην Τουρκίς έως ότου η Άγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση.

Η Σάχιν υπογράμμισε ότι «η Σουηδία κινήθηκε πολύ εύστοχα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που συζητήθηκαν με την Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και ότι δυστυχώς ο πρόεδρός Ερντογάν εκμεταλλεύεται αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι το κάνει για να εξυπηρετήσει τα εσωτερικά του πολιτικά συμφέροντα αντί να ασχοληθεί πραγματικά με το συμφέρον του ΝΑΤΟ και της συμφωνία ασφάλεια που χρειαζόμαστε, καθώς υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας».

Στην ουσία, με την παρέμβαση της Σάχιν, η Γερουσία μοιάζει να μπλοκάρει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, καθώς ήδη ο Μπομπ Μενέντεζ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία όσο η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας, ιδίως, δε, πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, η παράμετρος της Σουηδίας περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για την Άγκυρα.

Σκληρός ο Τσαβούσογλου

Κι αυτό διότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι η Στοκχόλμη είναι «συνεργός για έγκλημα μίσους και ρατσισμού», αναφερόμενος σε περιστατικό καψιματος του Κορανίου από Δανό ακτιβιστή στη διάρκεια διαδήλωσης στη σουηδική πρωτεύουσα. «Η σουηδική κυβέρνηση συμμετείχε σε αυτή τη βδελυρή ενέργεια επιτρέποντάς της να πραγματοποιηθεί», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «είναι τόσο απλό. Κανείς δεν μπορεί να μας πει το αντίθετο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέκλεισε το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών της Άγκυρας με το Ελσίνκι και τη Στοκχόλη, λέγοντας ότι «σε αυτό το περιβάλλον, μια τριμερής συνάντηση δεν θα είχε νόημα. […] Αναβλήθηκε γιατί το σημερινό περιβάλλον θα το είχε επισκιάσει, δεν θα ήταν μια υγιής συνάντηση», αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν υπαγορεύεται από προεκλογικές στοχεύσεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου.

Το βασικό ερώτημα είναι αν και για πόσο διάστημα το ΝΑΤΟ και κυρίως οι ΗΠΑ θα «δίνουν τράτο» στην Τουρκία, κρατώντας στον «πάγο» τη διεύρυνση της συμμαχίας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση του πολέμου στην Ουκρανία. Πάντως, αν κάποιος δει τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ και τα όσα «σούρνουν» στον Ερντογάν, φαίνεται ότι σταδιακά η κλεψύδρα αδειάζει και η υπομονή τελειώνει, με τα F-16 να φαίνονται να είναι το πρώτο «θύμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή