Ανατιμήσεις ρεύματος: Πόλεμος μεταξύ των παρόχων για να κρατήσουν τους πελάτες τους. Δυσοίωνες οι προοπτικές. Σοκ στην εγχώρια αγορά ενέργειας

άτυπο συμβούλιο υπουργών

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η εγχώρια αγορά ενέργειας το νέο ράλι των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που πυροδότησε η δυναμική του γερμανορωσικού μπρα ντε φερ για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub ξεπέρασε χθες τα 100 ευρώ/MWh (άνοδο 6,8% μέσα σε μια ημέρα) και οι τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης χτύπησαν «κόκκινο» στέλνοντας ανησυχητικά μηνύματα σε καταναλωτές και κυβερνήσεις για την ένταση και το βάθος της κρίσης.

Δυσοίωνες οι προοπτικές

Στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ το τελευταίο τριήμερο, κατέχοντας σταθερά τα σκήπτρα της ακριβότερης ευρωπαϊκής αγοράς με σταθερή επίσης απόσταση 10 ευρώ/MWh από την αμέσως ακριβότερη αγορά. Από 234,14 ευρώ/MWh την Τρίτη και τα 254,33 ευρώ/MWh χθες, σημείωσε νέο ρεκόρ σήμερα στην τιμή των 276,47 ευρώ/MWh!

Στην αιχμή της ημέρας μάλιστα η τιμή χτύπησε τα 356,95 ευρώ, ενώ ακόμη και η χαμηλότερη διακύμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας διαμορφώνεται στα υψηλά των 197,83 ευρώ.

Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο Ευρώπης – Ρωσίας προδιαγράφουν δυσοίωνες προοπτικές για την Ευρώπη και για τη χώρα μας, καθώς είναι κοινή η εκτίμηση συμμετεχόντων στην αγορά και αναλυτών ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών πριν από την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2, την οποία γερμανικές κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναμένουν τον Μάρτιο του 2022.

Με φόντο το ορόσημο του Μαρτίου

Μένει ωστόσο να φανεί κατά πόσον το ορόσημο του Μαρτίου θα επιβεβαιωθεί, δεδομένης της διχογνωμίας που εκφράζουν στο ζήτημα του αγωγού τα κόμματα που συμμετέχουν στον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

«Ο αγωγός δεν χρειάζεται», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Ολιβερ Κρίσερ, εκφράζοντας την ικανοποίηση του κόμματός του για την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να «παγώσει» τη διαδικασία πιστοποίησης. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του FDP για θέματα Ενέργειας, Χάγκεν Ράινχολντ, δήλωσε ότι ορθώς γίνεται ο έλεγχος, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «η πόρτα παραμένει ακόμη ανοιχτή» για τη λειτουργία του αγωγού.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ του αγωγού, τον οποίο χαρακτήρισε «υποδομή για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό, η λειτουργία της οποίας θα πρέπει να καταστεί εφικτή».

Το 2% των καταναλωτών άλλαξε πάροχο 

Το 2% περίπου των καταναλωτών άλλαξε πάροχο τον Οκτώβριο, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον Απρίλιο.

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά δημιουργεί πρόσθετες αναταράξεις στην εγχώρια αγορά, η οποία από τον Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκαν τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα αναχαίτισης των αυξήσεων, λειτουργεί σε ένα άτυπο πλαίσιο που προβληματίζει καθώς η κρίση επιμηκύνεται.

Παράλληλα, προεξοφλεί έναν δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν αρχίσει να στρέφονται σε σταθερά τιμολόγια για να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις των κυμαινόμενων, με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η τάση αυτή καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο και συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές με το που παραλαμβάνουν τους πρώτους φουσκωμένους λογαριασμούς αναζητούν νέο πάροχο και σταθερό τιμολόγιο, με τους προμηθευτές να ανταποκρίνονται προκειμένου να συγκρατήσουν το πελατολόγιό τους.

Αυξάνονται οι μετακινήσεις καταναλωτών 

Πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή από παράγοντες της αγοράς  αναφέρουν ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο οι μετακινήσεις καταναλωτών ήταν αυξημένες 50% σε σχέση με τον Απρίλιο και από το 1% έφτασαν το 1,5%.

Τον Οκτώβριο όμως, όταν οξύνθηκε ακόμα περισσότερο η κρίση, το κύμα αυτό διπλασιάστηκε και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 2% του πελατολογίου των εταιρειών, ενώ οι τάσεις αυτές συνεχίζονται.

Προς τη ΔΕΗ οι μεγαλύτερες μετακινήσεις 

Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, οι μετακινήσεις αυτές κατευθύνονται προς τη ΔΕΗ και αποδίδονται από την αγορά τόσο στο χαμηλό τιμολόγιο myhome enter με τιμή 104,03 ευρώ/MWh, όσο και στη στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς, επικοινωνώντας τα μέτρα για την αναχαίτιση των αυξήσεων.
Σταθερά πακέτα

Οι προσφορές σε σταθερά πακέτα εξάμηνης διάρκειας είναι το νέο ανταγωνιστικό προϊόν των παρόχων το τελευταίο διάστημα με τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 110 με 130 ευρώ/ΜWh.

Η εμπορική αυτή πολιτική εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα για τους προμηθευτές που δεν έχουν αντισταθμίσει για τις ποσότητες που έχουν συμβολαιοποιήσει σε αυτή την κλίμακα τιμών, αφού θα πρέπει να τις αγοράσουν από τη χονδρεμπορική αγορά στις τρέχουσες υψηλές τιμές.

Αναμένεται συσσώρευση ζημιών τους επόμενους μήνες 

Η αγορά αναμένει συσσώρευση ζημιών τους επόμενους μήνες και περαιτέρω πιέσεις στη ρευστότητα των εταιρειών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε «λουκέτα».

Αγωνία εκφράζεται από πλευράς των εταιρειών προμήθειας και για το ενδεχόμενο αύξησης των ανεξόφλητων οφειλών καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς, ακόμη και με τις επιδοτήσεις, για μακρύ χρονικό διάστημα.

Τα οφέλη για τους καταναλωτές ηλεκτρισμού εξανεμίζονται μετά και τις νέες αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή