Ανατροπή στο Αιγαίο – Τουρκικό αεροπλανοφόρο με F-35 και 5.000 πλήρωμα από το 2020 «θα συντονίζει από θαλάσσης πολεμικές επιχειρήσεις» αναφέρουν αξιωματούχοι στην Άγκυρα. “Μπουμ” εξοπλισμών στην Τουρκία

Ανατροπή των συσχετισμών στο Αιγαίο επιχειρεί η Άγκυρα με τη ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου «Αναντολού» που θα παραδοθει στο τέλος του 2020 στο Τουρκικό ναυτικό. Ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, ο οποίος επιθεώρησε την Τετάρτη τα ναυπηγεία της Τούζλα, όπου κατασκευάζεται το αεροπλανοφόρο, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να παραδοθεί το τελευταίο τετράμηνο του 2020.

«Θα εγκατασταθεί ένα πλήρες σύστημα που θα συντονίζει από θαλάσσης πολεμικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για πλατφόρμα που θα αυξήσει την ισχύ της Τουρκίας επί θαλάσσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία της καθέλκυσης θα ανακοινωθεί αργότερα.

Στην πίστα του αεροπλανοφόρου θα μπορούν να πραγματοποιούν κάθετη προσνήωση και τα αμερικανικά μαχητικά F-35Β, που έχει παραγγείλει η Τουρκία, ενώ το «Αναντολού» θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 5 χιλιάδες άτομα προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είναι μια από τις οχτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, έχοντας επενδύσει σε αυτό συνολικά 1,25 δισ. δολάρια από το 2012.

Η Τουρκία έχει στόχο «να γίνει παγκόσμια στρατιωτική δύναμη» αναφέρουν αρμόδιες τουρκικές πηγές, τονίζοντας ότι μετά το αεροπλανοφόρο «Αναντολού» στη συνέχεια θα αρχίσει η κατασκευή και δεύτερου αεροπλανοφόρου με την επονομασία «Θράκη».

Το πρόγραμμα αυτό, λένε, θα αναβαθμίσει την Τουρκία εντάσσοντάς την ανάμεσα στις λίγες στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτουν αεροπλανοφόρα και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στρατιωτικές δυνάμεις.Προστίθεται ότι με αυτές τις δυνατότητες η Τουρκία θα μπορεί να κάνει υπερηπειρωτικές επιχειρήσεις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να μπορούν να δείξουν την παρουσία τους στις τέσσερις γωνιές του κόσμου «υποστηρίζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας».

To economico.gr σας έχει ενημερώσει, σε ανύποπτο χρόνο, για το  «μπουμ» στην πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας στο πλαίσιο των σχεδιασμών του Προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει τη χώρα του σε γίγαντα των εξοπλισμών. Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στον Γερμανικό Τύπο, «ο πρόεδρος της Τουρκίας σχεδιάζει πολεμικά συστήματα που μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα διαθέτουν».

Όπως έχουν αναφέρει ήδη Γερμανοί αναλυτές, «από το 2015 το γενικό επιτελείο των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει εκφράσει ευθαρσώς την πεποίθησή του ότι το νέο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αποτελεί όργανο εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα στην επιδίωξη της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ή να επιβάλει σε νησιά του Αιγαίου εδαφικές αξιώσεις».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία θέλει να παράγει δικά της τεθωρακισμένα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία, προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη που είναι αόρατα στο ραντάρ, ακόμα και κανόνια λέιζερ, επιδιώκοντας να γίνει όχι μόνο αυτάρκης, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως σε αμυντικό εξοπλισμό.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή