Αναβάθμιση από τους διεθνείς Οίκους Fitch και Moody’ s προσδοκά η κυβέρνηση – Τι λένε οι αναλυτές τους

 

Στις 2 Αυγούστου αναμένεται η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, με την αγορά να «βλέπει» αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, και ακολουθεί στις 23 Αυγούστου η Moody’s.

Η Fitch τονίζει πως η μεγάλη πρόκληση της Ν.Δ. είναι η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βασιζόταν στις αυξήσεις των φόρων και στην υποεκτέλεση των κρατικών δαπανών για την επίτευξη μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με το βλέμμα στραμμένο, σε λίγες ημέρες από σήμερα, στην αξιολόγηση του οίκου Fitch, οι επιδόσεις των κρατικών ομολόγων, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ανοίγοντας την πόρτα ξανά σε έναν ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ελληνικοί τίτλοι δεν θεωρούνται πλέον ομόλογα της κατηγορίας «junk» από την στιγμή μάλιστα που το ελληνικό 10ετές έσπασε το φράγμα του 2% και πλέον κινείται χαμηλότερα από τον αντίστοιχο τίτλο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, με αυτά τα δεδομένα, ένα νέο QE που προανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι, θα ωφελήσει τα ομόλογα της περιφέρειας και η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί, με την προϋπόθεση ότι στο επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος Fitch, που διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση για την Ελλάδα, «ΒΒ-», αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση τον Ιανουάριο του 2020, σε «ΒΒ» ή «ΒΒ+», φέρνοντας την Ελλάδα ένα ή δύο σκαλιά αντίστοιχα μακριά από την «επενδυτική βαθμίδα».

Oι κατά Moody’ s 5 μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σειρά έχει η Moody’ s που θα παρουσιάσει την έκθεσή της για την Ελλάδα στις 23 Αυγούστου και διαμηνύει με κάθε τρόπο μέχρι σήμερα, πως αναμένει να δει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο οίκος αξιολόγησης εντοπίζει στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα 5 μεγάλες προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αναβαθμιστεί η οικονομία:

  • Η τόνωση της ανάπτυξης,
  • Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου,
  • Η σταδιακή μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους,
  • Η αντιμετώπιση των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος,
  • Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της «συνετής δημοσιονομικής πολιτικής».

Στις 31 σελίδες της έκθεσης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαιώνεται ότι η απελθούσα κυβέρνηση κατόρθωσε να επιβάλει λιτότητα, αλλά με τις προεκλογικές παροχές του περασμένου Μαΐου έθεσε σε κίνδυνο τον στόχο για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ετήσια έκθεση του οίκου αξιολόγησης για την Ελλάδα δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να ενισχύσει τις επενδύσεις και να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος, μολονότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τής κληροδότησε «τρύπα» 0,5% του ΑΕΠ.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις : [home]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή