Αναβαθμίζει την πρόβλεψη της ελληνικής οικονομίας η Citi – Εξακολουθεί όμως να βλέπει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2020, προχώρησε η Citi.

Παράλληλα η Citi, υπογραμμίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εξακολουθήσουν να μένουν κάτω του 2% έως και το 2023.

Σύμφωνα με τη Citi η προσπάθεια για τόνωση της ελληνικής οικονομίας γίνεται σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Εν μέσω οξύτατων εμπορικών αντιπαραθέσεων και γεωπολιτικών εντάσεων και παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών, οι ειδικοί της αμερικανικοίς επενδυτικής τράπεζας υποβαθμίζουν περαιτέρω τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,7% τόσο το 2019 όσο και το 2020, όταν το 2018 το παγκόσμιο ΑΕΠ είχε μεγεθυνθεί κατά 3,2%.

Για την ελληνική οικονομία βλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% φέτος και 1,9% την επόμενη χρονιά, αναβαθμίζοντας την πρόβλεψη κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο αναμένουν αισθητή επιβράδυνση στο 1,5% το 2021 και ακόμη βραδύτερους ρυθμούς το 2022 (1,4%) και το 2023 (1,3%).

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα νέα πολιτικά δεδομένα

Η Citi δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα νέα πολιτικά δεδομένα, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό ρίσκο είναι αισθητά μειωμένο για τη χώρα σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Σημειώνει δε ότι η δημοσιονομική πολιτική είχε αρχίσει να χαλαρώνει ελαφρώς ακόμη και πριν από τις δεσμεύεις της νέας κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις και προσθέτει ότι οι προοπτικές υψηλότερης ανάπτυξης ίσως να είναι αρκετές για περαιτέρω αναβαθμίσεις του αξιόχρεου.

Κάνει λόγο για βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος, το οποίο σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των capital controls, αλλά και την ελαφρώς πιο υποστηρικτική δημοσιονομική στάση, θα μπορούσε να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση, ενώ προσθέτει ότι θετικά μπορούν να λειτουργήσουν και οι προσπάθειες για μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, καθώς θα τονώσουν τη ρευστότητα.

Οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες

Περισσότερα σε λέξεις

Από την άλλη πλευρά η Citi σημειώνει ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες», εξηγώντας πως μεσοπρόθεσμα η αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση δεν προβλέπεται να υπερβεί το 1%, δεδομένων των αρνητικών δημογραφικών τάσεων και των πολύ χαμηλών επιπέδων αποταμίευσης. «Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μία τεράστια εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών έχει βελτιωθεί σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες των μνημονίων» σχολιάζουν οι αναλυτές της Citi.

Επίσης η Citi σημειώνει ότι η εγχώρια αποταμίευση εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες της οικονομίας σε επενδύσεις, μετά και τη συρρίκνωση των πραγματικών επενδύσεων κατά 65% από το 2007. Οι καθαρές χορηγήσεις δανείων εξακολουθούν επίσης να συρρικνώνονται υπό το μεγάλο βάρος των κόκκινων δανείων. «Ο δρόμος προς βιώσιμη ταχύτερη ανάπτυξη και σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ είναι ακόμη ανυφορικός» προειδοιποιούν.

Κλειδί για την ανάπτυξη η εμπιστοσύνη των επενδυτών

Κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών σημειώνει η Citi. «Η δυνατότητα του νέου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για φορεολαφρύνσεις εξαρτάται εν πολλοίς από την προθυμία του να αντιμετωπίσει πολιτικά ευαίσθητα εμπόδια- συμπεριλαμβανομένης της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών, της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και της προώθησης μεταρρυθμίσεων για την διευκόλυνση του επιχειρείν» αναφέρει. Σπεύδει να επισημάνει ότι ενδεχομένως να καταστεί αναγκαίος «ακόμη ένας γύρος περικοπών στις συντάξεις, ώστε να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος».

«Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται από τις διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, που είναι το βασικό κανάλι χρηματοδότησης της οικονομίας» καταλήγει η αναφορά για τη χώρα μας.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από τη naftemporiki

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή