Αναβαθμίζονται τα F-16 με 1,1 δισ και ανακουφίζεται προσωρινά η Πολεμική Αεροπορία

Αναβαθμίζονται τα F-16.   Υπεγράφη τη Δευτέρα 30 Απριλίουη επιστολή προσφοράς και αποδοχής της σύμβασης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F-16 σε F-16 VIPER, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) .

Tο ΚΥΣΕΑ, σε έκτακτη συνεδρίαση, είχε εγκρίνει την  υλοποίηση προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών ύψους 1,1 δις ευρώ.  Οι ΗΠΑ δέχτηκαν  την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση που διαμορφώθηκε υπό το πρίσμα των  δημοσιονομικών δεσμεύσεων  της χώρας της χώρας  τα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα αποτελεί προσωρινή θωράκιση της αεροπορίας μας.

Τι θα αλλάξει στο Αιγαίο

Ο εκσυγχρονισμός των 85 F-16 θα διατηρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την αεροπορική ισορροπία σε σχέση με την Τουρκία. Δεν θα την αλλάξει όμως δραματικά υπέρ μας. Και αυτό γιατί  τα F-16 V που θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία  δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν την απειλή των F-35 που θα παραλάβει η η Τουρκία. Εκσυγχρονίζουμε τα F-16 μας για να αντιμετωπίζουμε τον μεγάλο σε αριθμό στόλο τουρκικών F-16 που θα συνεχίσουν να πετούν ακόμη και μετά από τη παραλαβή F-35 από την Τουρκία.

Πότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των F-16

Ο σχεδιασμός κάνει λόγο για 10ετές πρόγραμμα. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων έλεγαν ότι δεν πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός των F-16. Λογικά θα  ασκηθούν πιέσεις για να τελειώσει νωρίτερα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η ΕΑΒ στην οποία θα γίνουν οι εργασίες αναβάθμισης. Θα πρέπει να λειτουργήσει με τελείως διαφορετικές ταχύτητες απ΄ αυτές που λειτουργεί.

[more]

Τι θα γίνει με τα F-16 που δεν θα εκσυγχρονιστούν

Τα block 30 ενδέχεται να πουληθούν. Πρόβλημα υπάρχει με τα F-16 που αγοράστηκαν τη περίοδο διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτά θα ΄πρεπε να εκσυγχρονιστούν οπωσδήποτε, γιατί τώρα κινδυνεύουν με απαξίωση. Προτιμήθηκε ο εκσυγχρονισμός των F-16 που αγοράστηκαν το 2005 για να είναι φθηνότερο το πρόγραμμα. Είναι μια από τις αδυναμίες του προγράμματος εκσυγχρονισμού.

Ερωτήματα για τα Mirage 2000

Οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας υποστηρίζουν ότι θα  είναι ιδανική λύση να αναβαθμιστούν και τα Mirage 2000. Ακόμη κι αν αυτό δεν γίνει , θεωρούν αυτονόητο ότι θα δοθούν άμεσα λύσεις στις συμφωνίες υποστήριξης των αεροσκαφών και κυρίως των οπλικών τους συστημάτων τα οποία κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο και αποτελούν τη πραγματική απειλή που φοβούνται οι Τούρκοι.

Με δυό λόγια

Η αναβάθμιση μέρους του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας κρίνεται αναγκαία εξέλιξη για την άμυνα της χώρας. Ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι το F-16, όσο κι αν εκσυγχρονιστεί αποτελεί ένα αεροσκάφος περασμένης γενιάς που σιγά σιγά οδεύει προς το τέλος του.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή