Αναζητείται Κλίντον για τα Ιμια του προσφυγικού- Ο Τραμπ, το ΝΑΤΟ, οι ροές και ο απρόβλεπτος Ερντογάν

 

Της Αγγελικής Σπανού

Δεν προκάλεσε έκπληξη η είδηση (“Καθημερινή”) ότι “κλείδωσε” συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου. Η τουρκική προκλητικότητα στο   Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κλιμακωθεί τόσο που η ελληνική διπλωματία εύλογα ανησυχεί για τον κίνδυνο εκτροχιασμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής στην Αθήνα ήταν οι πρωτοβουλίες που πήρε η Αγκυρα στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών προχωρώντας σε συμφωνία με την Λιβύη και στέλνοντας κείμενο με συντεταγμένες στα Ηνωμένα Εθνη.

Μητσοτάκης, Τραμπ και Ερντογάν θα βρεθούν στο ίδιο forum στις 4 Δεκεμβρίου, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Προφανώς και θα υπάρξουν κάποιες διμερείς επαφές, όπως συνήθως συμβαίνει. Αυτό, όμως, που δεν είναι σαφές είναι αν θα διατεθεί κάποιος ισχυρός τρίτος να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας-Αγκυρας.

Η δυσκολία στη συνεννόηση Αγκυρας-Βρυξελλών το τελευταίο διάστημα, η στροφή του Μακρόν και σκληρές θέσεις αναφορικά με τη διεύρυνση και η πολιτική αδυναμία της Μέρκελ, δημιουργούν ένα περιβάλλον διπλωματικής μοναξιάς για την Ελλάδα που δεν έχει ισχυρούς συμμάχους για να βασιστεί, αν χρειαστεί έξωθεν και άνωθεν παρέμβαση, εφόσον σπάσει το σκοινό των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αυτό που κυρίως προβληματίζει εδώ είναι η αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών. Αν δεν ελεγχθεί η στρόφιγγα που αυτή τη στιγμή είναι ορθάνοιχτη, δεν θα έχει τύχη το κυβερνητικό σχέδιο για δημιουργία κλειστών δομών στην ενδοχώρα, που ήδη προσκρούει σε αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών. Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και χρόνος σημαίνει περιορισμό των αφίξεων.

Κατά τα άλλα, στο Αιγαίο, η Αγκυρα δεν σταματά να υπενθυμίζει τα “ζωτικά συμφέροντά” της. Δεν είναι τυχαία η δέσμευση περιοχής νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου για άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου και θα κρατήσει 4 ώρες. Είναι η περιοχή που κυρίως ενδιαφέρει την τουρκική διπλωματία, πέρα από τον 28ο μεσημβρινό και κοντά στις πηγές του εικαζόμενου ενεργειακού πλούτου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή