Ευοίωνα σημάδια διακρίνει το Μαξίμου μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για δημιουργία κλίματος συναίνεσης επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα τη νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων. Η συζήτηση με τα κόμματα θα συνεχιστεί, με σκοπό να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο μέσα σε έναν μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, κατά τις συναντήσεις «ήταν παραγωγική η στάση των πολιτικών αρχηγών», ενώ όπως σημειώνεται, «βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

«Όχι» με αστερίσκους από Τσίπρα, συναίνεση από Γεννηματά

Τα μήνυματα των αρχηγών, οι κόκκινες γραμμές και οι συγκλίσεις 

Ο κύκλος των συναντήσεων άνοιξε με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίον ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση μιας και πλέον ώρας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς μάλιστα να κάνουν… χιούμορ για τη διακόσμηση του γραφείου, μπροστά στις κάμερες, λίγο πριν κλείσει η πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή.

Ακολούθησαν  οι συναντήσεις  του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά και τους κ.κ Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να εξετάσουν σε ποιες προτάσεις των κομμάτων η κυβέρνηση θα φανεί ανοιχτή σε συζητήσεις και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα εν όψει των σημερινών συναντήσεων :

  • “Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν γίνεται να τους λέμε ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για Πρωθυπουργό. Η ψήφος τους πρέπει να προσμετράται στην Επικράτεια”, διεμήνυσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

“Κόκκινη γραμμή”  στην ισοτιμία της ψήφου βάζει το Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες του economico, η κυβέρνηση βάζει “κόκκινη γραμμή”  στην ισοτιμία της ψήφου. Αυτό σημαίνει  ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στην επικράτεια, αλλά μόνο για εκλογή βουλευτών δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει ότι αναζητά συναίνεση και να εκπέμπει το μήνυμαότι δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα να εξευρεθούν οι  200 ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι πιο θετική στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ που θεωρεί ότι οι ψηφοι των ομογενών πρέπει να προσμετρούνται μεν  στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά σε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια και όχι στις υπόλοιπες της ελληνικής επικράτειας, ώστε να μην αλλοιώνεται η κατανομή των εδρών (σ.σ.: να εκλέγονται, δηλαδή, βουλευτές που θα εκπροσωπούν τους απόδημους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας).

Με τη σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ, όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 180 βουλευτές και ψάχνει άλλους 20. Μέρα25 και Ελληνική Λύση αθροίζουν… 19, άρα λείπει ένας βουλευτής.

Σε ρυθμιστή λοιπόν αναδεικνύεται το ΚΚΕ, το οποίο, σε αντίθεση με την παραδοσιακή του στάση (σ.σ.: πριν από τρία χρόνια δεν ψήφισε την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ), αφήνει «παράθυρο» για συναίνεση.

Σε ποια περίπτωση; Οι απόδημοι που θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου να υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις, να μην απουσιάζουν από την Ελλάδα για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών και να ψηφίζουν αυτοπροσώπως κι όχι με επιστολική ψήφο.

Από την κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι συζητούν τα δύο πρώτα, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως όσοι απόδημοι θα μπορούν να ψηφίσουν θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ταυτόχρονα να έχουν ελληνικό ΑΦΜ, υπολογίζοντας μάλιστα τους πολίτες αυτούς σε 300.000-350.000.

Άρα, μένει ανοικτό το θέμα της επιστολικής ψήφου, το οποίο φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, αν και το αρχικό σχέδιο δεν προέβλεπε αυτή τη δυνατότητα.

Αλέξης Τσίπρας: Προσέρχομαι με θετική διάθεση, αλλά…

Προσέρχομαι με διάθεση θετική. Περάσαμε νόμο να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να υπάρξει ένα πόρισμα ώστε να γίνει η πράξη το αίτημα για ψήφο αποδήμων, δήλωσε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αν
η πρόταση της ΝΔ είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους και να καθορίζουν 10 εκατ. εκλογείς την κυβέρνηση των υπόλοιπων που ζουν εδώ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

  • Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00,
  • Με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15,
  • Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00,
  • Με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45,
  • Με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάν(ν)η Βαρουφάκη, στις 17:30.

Καμία δημοσίευση για προβολή