Ανεβάζει «στροφές» η βιομηχανία- Οι κλάδοι που αναδεικνύονται πρωταθλητές εξωστρέφειας

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε η παραγωγή των ελληνικών μεταποιητικών βιομηχανιών το Σεπτέμβριο, παρασύροντας προς τα πάνω το σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής στην χώρα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,5%, ενώ το σύνολο της βιομηχανίας κατέγραψε άνοδο παραγωγής κατά 1,2% 

Καθοριστική για τη θετική εξέλιξη η αυξημένη παραγωγή σε 

  • βιομηχανία τροφίμων (11,1%) 
  • παραγωγή προϊόντων καπνού (12,8%) 
  • εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων (12,4%) 
  • παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (28,3%) 
  • κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (26,3%) 
  • κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (19,8%). 

Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκε το Σεπτέμβριο η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (κατά 9,4%). 

Η χρονιά φαίνεται ότι θα κλείσει με «θετικό αποτύπωμα», καθώς ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 0,8% την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  

 «Ανάσα» για τους μεγάλους της Ευρωζώνης 

Διαψεύδοντας τους χειρότερους φόβους, οι εξαγωγές της Γερμανίας κατάφεραν να ξεπεράσουν τη μειωμένη ζήτηση από Κίνα και Ευρωζώνη και να κλείσουν το τρίτο τρίμηνο του έτους με αύξηση κατά 0,3%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιθανόν να αποφύγει -έστω και οριακά- την ύφεση, συνεχίζοντας το ρόλο της «ατμομηχανής» για την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Η εξέλιξη είναι θετική και για την Ελλάδα, καθώς ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για αυξημένη ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε ένα «στάσιμο» ευρωπαϊκό περιβάλλον. 

Θετικά ήταν τα νέα και για τη Γαλλία, αφού η βιομηχανική της παραγωγή αυξήθηκε, επίσης οριακά, κατά 0,3% το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα «καμπανάκια» για τον έτερο στυλοβάτη της Ευρωζώνης δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν, αφού η βιομηχανία της εμφανίζει σοβαρά σημάδια κόπωσης.