Ανεμομαζώματα στον ΣΥΡΙΖΑ – Τσακαλώτος, Τζάκρη και Πολάκης φέρνουν τον Αλέξη Τσίπρα στα όριά του

Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου και Τσίπρα

Η έκπληξη της χθεσινής μέρας σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό γίγνεσθαι στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η οργισμένη ανάρτηση της αδελφής του Αλέξη Τσίπρα, Ζαννέτ «Όποιος έχει θέμα με την γραμμή απλά μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης του. Τέλος και έλεος».

Το “καρφί” πήγαινε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που, αποδοκιμάζοντας τον χαρακτηρισμό “πολιτικός απατεώνας” τον οποίο αποδίδει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό άνοιξε βαθιά πληγή στο σώμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί ο Τσακαλώτος δεν είναι απλώς ένας βουλευτής αλλά ένα κορυφαίο στέλεχος, ο άτυπος επικεφαλής των “53”, και ο έχων τον πιο βαρύνοντα ρόλο στα θέματα οικονομίας. Και γιατί ο “πολιτικός απατεώνας” δεν είναι απλώς ένα ξέσπασμα αλλά η κεντρική “γραμμή” που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Επομένως, αυτό που συνέβη ήταν ότι ο βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του Αλ. Τσίπρα αμφισβήτησε τη βασική επιλογή του. Οπως ήταν αναμενόμενο, το ποτήρι ξεχείλισε για την Κουμουνδούρου και έτσι στον χθεσινό “πρωινό καφέ” αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός πειθαρχικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν ο γραμματέας Δ. Τζανακόπουλος, ο εκπρόσωπος Ν. Ηλιόπουλος, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ο. Γεροβασίλη και ο Θ. Θεοχαρόπουλος από την “Προοδευτική Συμμαχία.

Σ αυτό το όργανο θα παραπέμπτονται όσα στελέχη βγαίνουν εκτός γραμμής εφόσον δεν έχουν εκφράσει πριν τη διαφωνία τους στα όργανα. Και για να αφαιρεθούν τα επιχειρήματα όσων καταγγέλλουν έλλειψη συλλογικότητας (πρώτος ανάμεσά τους ο Ευ. Τσακαλώτος), τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και συμφωνήθηκε αυτό να γίνεται κάθε δεκαπέντε μέρες.

Χθες ο τομεάρχης προστασίας του πολίτη Χρ. Σπίρτζης επιτέθηκε στον Ευ. Τσακαλώτο χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την παρέμβασή του (στον ρ/σ Alpha), ενώ ο εκπρόσωπος Ν. Ηλιόπουλος αποδοκίμασε την Θ. Τζάκρη για τις δηλώσεις της ότι ο πρωθυπουργός είναι άπατρις και διεθνιστής και ήταν αυτές νέες ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη δυσκολία να βγει από τον κύκλο της εσωστρέφειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες στον “πρωινό καφέ” ένα “ως εδώ” χωρίς να φαίνεται ρεαλιστικό ότι μπορεί να το επιβάλει. Κατά τη δική του ανάλυση, οι διαφοροποιήσεις (Τσακαλώτος) και οι ατυχείς δηλώσεις (Τζάκρη) διευκολύνουν την κυβέρνηση και βλάπτουν σοβαρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει. Συνεργάτες του λένε πως ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για κυρώσεις και είναι εντυπωσιακό αν λάβει κανείς υπόψον ότι πρόκειται για έναν πολιτικό αρχηγό ο ποίος δεν έχει κάνει ποτέ καμία διαγραφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε και θέμα Πολάκη, των έξαλλων αναρτήσεων που κάνει ο βουλευτής Χανίων στο Facebook, και ήταν κοινή συνισταμένη ότι πρέπει να του επιβληθεί ένα φρένο.

Eνα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εισαγωγική τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα:

… «να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους.Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις. Και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά. Και να μη δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμα και υπαρκτές διαφωνίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή