Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, λόγω κοροναϊού. Διακριτική αποστασιοποίηση ειδικών από τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Η χθεσινή, πρώτη σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, με εκτόξευση πυρών εκατέρωθεν σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα, τη νέα έξαρση και τα μέτρα για τον περιορισμό της καθώς  και την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το πολιτικό κλίμα σε καμία περίπτωση δεν προσομοιάζει πλέον με αυτό του περασμένου Μαρτίου, όταν άπαντες συντάχθηκαν με την εθνική γραμμή που επέβαλε η πρωτόγνωρη εμπειρία του lockdown.

  • Eπιπρόσθετα, μία παρατηρητική ματιά εντοπίζει εύκολα τα τελευταία 24ωρα τη διακριτική αποστασιοποίηση αρκετών ειδικών επιστημόνων από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και μία νευρικότητα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της επόμενης φάσης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση έσπευσε χθες να αποκρούσει την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ που την κατηγόρησε για  «12 παλινωδίες που θέλει να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης κουνώντας το δάχτυλο στους πολίτες», κάνοντας λόγο για επένδυση στην  παραπληροφόρηση με στόχο την πολιτική κερδοσκοπία. 

Οπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, σε αντίθεση με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο τουρισμός άνοιξε «άρον-άρον και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ», ο τουρισμός άνοιξε μεθοδικά και μετά από εκτενή υγειονομικό αλλά και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Επιπρόσθετα, η χώρα μας, έχει τον πιο προηγμένο αλγόριθμο στόχευσης των ελέγχων,  «τα πρωτόκολλα για τις αεροπορικές πτήσεις είναι συμφωνημένα σε διεθνές επίπεδο, από όλες τις χώρες, με επιστημονικά κριτήρια, ενώ απαντώντας στην κριτική για τη  χρήση μάσκας, τόνιζαν ότι καθίσταται αναγκαία όταν ο δείκτης διασποράς του ιού στην κοινότητα είναι υψηλότερος του 1 και όχι – παρά σε συγκεκριμένους χώρους που υποδεικνύουν οι ειδικοί- όταν είναι κάτω του 1.της πανδημίας που βρίσκονται στη διάθεση μιας πολυμελούς ομάδας των κορυφαίων επιστημόνων της χώρας.».

Παρά τα παραπάνω, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καταγράφεται μία νευρικότητα.

  • Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε  την Τετάρτη ότι είναι οριστική η απόφαση για έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά οι ειδικοί επιμένουν στα τηλεοπτικά πάνελς ότι όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, καθώς τα πάντα θα κριθούν από την επιδημιολογική πορεία των επόμενων δύο εβδομάδων.
  • Επιπρόσθετα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από μαθητές από 10 ετών και άνω, ενώ χθες το βράδυ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποκάλυψε ότι έκανε δεκτή την εισήγηση των Επιστημόνων για υποχρεωτική χρήση της και στα νηπιαγωγεία.

Ολα αυτά, την ίδια ώρα που στα κοινωνικά δίκτυα καταγράφηκε έντονη  κριτική για το γεγονός ότι, αρχικά, η κυβέρνηση, δια της Γενικής Γραμματέως Αναστασίας Γκίκα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλύψει το κόστος της μάσκας για τους μαθητές, κάτι που πολλές άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ήδη υιοθετήσει. Το θέμα λύθηκε με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πέραν των παραπάνω, κριτική δέχεται η κυβέρνηση και για τους οίκους ευγηρίας, οι οποίοι  εξ αρχής είχαν αναδειχθεί από τους επιστήμονες ως χώροι υψηλού κινδύνου, που έχρηζαν ειδικής προστασίας. Τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα των τελευταίων εικοσιτετραώρων στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι  δεν είχε ληφθεί έγκαιρα η απαραίτητη μέριμνα.

Ο Σεπτέμβριος, προβλέπεται πολιτικά καυτός…

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή