Ανοίγει ο δρόμος για  έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα – Ποιοι οι τομείς με  περισσότερες προοπτικές.

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Μεγαλύτερο κίνητρο για επενδύσεις σε έρευνα και  ανάπτυξη (Ε&Α/R&D)  θα δοθεί στις επιχειρήσεις, μέσα από νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες οι οποίες θα δαπανήσουν χρήματα  πάνω στην έρευνα και την τεχνολογία πρόκειται να έχουν  έκπτωση δαπανών  100% έναντι 30% που είναι σήμερα. Σκοπός είναι να ενισχυθεί το επιχειρηματικό πνεύμα στην Ελλάδα και ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις,  προκειμένου  να είναι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.

Γιατί η Ε&Α είναι απαραίτητο για κάθε επιχείρηση; Μπορούμε να  ορίσουμε την έρευνα και ανάπτυξη (Ε & Α) ως δραστηριότητα που αναλαμβάνεται με σκοπό την ανακάλυψη ή την εξέλιξη  προϊόντων αλλά και την βελτίωση της λειτουργίας μιας επιχειρήσεις. Η  επένδυση σε έρευνα συμβάλει στην εξέλιξη της επιχείρησης ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται. Επίσης συμβάλει  στον εντοπισμό προβλημάτων αλλά και μελλοντικών ευκαιριών. Η Ε&Α  είναι η  μακροπρόθεσμη επένδυση που θα φέρει την καινοτομία σε μια εταιρεία, τον βασικότερο δηλαδή στρατηγικό παράγοντα για κάθε τύπου επιχείρησης.

Κομβικοί τομείς για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα: Στην Ελλάδα η έρευνα και η ανάπτυξη σαφώς πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας προκειμένου οι Ελληνικές εταιρείες να  εκσυγχρονιστούν και να αποκτήσουν την ίδια τεχνογνωσία με τις επιχειρήσεις του εξωτερικού. Υπάρχουν ορισμένοι τομείς οι οποίοι μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Διότι δε χρειαζόμαστε απλά επενδύσεις αλλά επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες θα απογειωθούν με την βοήθεια της καινοτομίας και τεχνολογίας. Τέτοιου είδους επενδύσεις είναι όσες σχετίζονται με την αειφορία.

Η σχέση αειφορίας- καινοτομίας: Η   έρευνα και η ανάπτυξη καθώς και οι πρακτικές καινοτομίας σε τομείς που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και  τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας συμβάλουν θετικά στην  οικονομική απόδοση της επιχείρησης. Ολοένα και περισσότερες  εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει πως είναι απαραίτητο  να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές καινοτομίας, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες των δραστηριοτήτων τους και ταυτόχρονα να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους.

Η κοινωνία αναγνωρίζει όλο και περισσότερο την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, για την αντιμετώπιση κοινωνικό-περιβαλλοντικών κρίσεων μέσω της εφαρμογής καινοτομιών, που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη. Ο όρος βιώσιμη καινοτομία είναι σχετικά πρόσφατος και αφορά την βελτίωση της απόδοσης και των τριών διαστάσεων της αειφορίας δηλαδή την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική.

H ανοδική πορεία στην Ελλάδα: Tα ποσοστά της Ε&Α στην χώρα μας ανεβαίνουν συνεχώς ωστόσο θεωρούνται ακόμα χαμηλά. Το 2017 οι συνολικές δαπάνες Ε&Α  της χώρας έφτασαν σε ποσοστό 1,14%  του ΑΕΠ . Η εικόνα θεωρείται βελτιωμένη συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη όπου το ποσοστό κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 0,80%.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή