Ανησυχεί η ΕΚΤ για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT)εκφράζει ανησυχίες για την έκθεση ορισμένων τραπεζών της ζώνης του ευρώ στην Τουρκία μετά από τη ραγδαία πτώση της λίρας, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, η UniCredit SpA και η BNP Paribas SA είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες αφού το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του φέτος, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος.

Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) ξεκίνησε τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο ενδελεχώς τις σχέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία, αναφέρουν οι FT, προσθέτοντας ότι ο Μηχανισμός δεν θεωρεί ακόμα την κατάσταση κρίσιμη. Ο κίνδυνος είναι ότι οι τουρκικές τράπεζες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αδυναμία της λίρας, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο Τούρκοι δανειολήπτες που δεν είναι προστατευμένοι έναντι της αδυναμίας της λίρας, να αρχίσουν να κηρύσσουν χρεοστάσιο σε δάνειά τους σε ξένο νόμισμα –τα οποία απαρτίζουν περίπου το 40% των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους FT, Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Το δημοσίευμα των FT προβλημάτισε τους επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 13 μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,146 δολάρια.

Η λίρα σημείωσε σήμερα πτώση – ρεκόρ πάνω από 3% έναντι του δολαρίου, καθώς συνεχίζεται η ανησυχία για τις σχέσεις με τις Η.Π.Α. αλλά και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει.

Η BBVA, η UniCredit και η BNP Paribas αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο για τις ανησυχίες της ΕΚΤ μεταδίδουν οι FT.

Πάρτε θέση στις αγορές τώρα.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Οι απόψεις, τα σχόλια και οι ιδέες που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπούν να προτρέψουν τους επενδυτές σε αγοραπωλησίες μετοχικών τίτλων, παραγώγων προϊόντων, νομισμάτων, ομολόγων, εμπορευμάτων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων. Τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου είναι απόψεις πάνω στην τεχνική συμπεριφορά των αγορών και οι συγγραφείς δεν φέρνουν καμία ευθύνη για όποιες ζημιές θα μπορούσαν να προκληθούν σε χαρτοφυλάκια επενδυτών από συναλλαγές σε κάθε είδους επένδυση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες παρέχονται για ενημερωτικό σκοπό μόνο. Ο ιστότοπος δεν παρέχει συμβουλές χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά εκφράζει απόψεις και μόνον. Ο ιστότοπος ΔΕΝ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο παραλήπτης της τρέχουσας πληροφόρησης θα πρέπει να συμβουλευτεί και να συζητήσει με την χρηματιστηριακή του εταιρία , την τράπεζα του, ή οποιονδήποτε άλλο φορέα της αρεσκείας του προκειμένου να διαμορφώσει μία ανεξάρτητη κρίση προτού προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.