Ανησυχεί η ΕΚΤ για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT)εκφράζει ανησυχίες για την έκθεση ορισμένων τραπεζών της ζώνης του ευρώ στην Τουρκία μετά από τη ραγδαία πτώση της λίρας, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, η UniCredit SpA και η BNP Paribas SA είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες αφού το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του φέτος, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος.

Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) ξεκίνησε τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο ενδελεχώς τις σχέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία, αναφέρουν οι FT, προσθέτοντας ότι ο Μηχανισμός δεν θεωρεί ακόμα την κατάσταση κρίσιμη. Ο κίνδυνος είναι ότι οι τουρκικές τράπεζες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αδυναμία της λίρας, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο Τούρκοι δανειολήπτες που δεν είναι προστατευμένοι έναντι της αδυναμίας της λίρας, να αρχίσουν να κηρύσσουν χρεοστάσιο σε δάνειά τους σε ξένο νόμισμα –τα οποία απαρτίζουν περίπου το 40% των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους FT, Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Το δημοσίευμα των FT προβλημάτισε τους επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 13 μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,146 δολάρια.

Η λίρα σημείωσε σήμερα πτώση – ρεκόρ πάνω από 3% έναντι του δολαρίου, καθώς συνεχίζεται η ανησυχία για τις σχέσεις με τις Η.Π.Α. αλλά και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει.

Η BBVA, η UniCredit και η BNP Paribas αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο για τις ανησυχίες της ΕΚΤ μεταδίδουν οι FT.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή