Ανησυχία και ερωτηματικά για τη Σαγκάη. Τι είναι η στρατηγική zero-COVID που ακολουθεί η Κίνα. Τι εκτιμούν Έλληνες επιστήμονες

Σαγκάη lockdown

Ανησυχία και ερωτηματικά γεννούν οι εικόνες από τη Σαγκάη, με ένα σκληρό lockdown, με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον του κοροναϊού.

Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης παραμένουν υπό αυστηρό περιορισμό από τα τέλη του περασμένου μήνα και αρκετοί διαμαρτύρονται για προβλήματα εφοδιασμού, μεταξύ άλλων.

Πίσω στις αρχές του 2020 ο χρόνος 

Οι εικόνες από τη Σαγκάη μοιάζουν να γυρίζουν το ημερολόγιο πίσω στις αρχές του 2020, όταν η Γουχάν έμπαινε σε μια πρωτοφανή για όλο τον κόσμο κατάσταση.

Η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε θέατρο της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα να επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Στη μητρόπολη έχουν γίνει πάνω από 200 εκατομμύρια εξετάσεις νουκλεϊκού οξέος από τη 10η Μαρτίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Στόχος των κινεζικών αρχών είναι η εξάλειψη της εμφάνισης κρουσμάτων στις περιοχές της Σαγκάης που δεν είναι σε καραντίνα, ώστε η κινεζική μεγαλούπολη να αναπνεύσει και να ξαναρχίσει η οικονομική ζωή της. Βιομηχανίες ετοιμάζονται να αρχίσουν να επαναλειτουργούν τα εργοστάσιά τους στη Σαγκάη, καθώς η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας επιχειρεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς έπειτα από ένα lockdown σχεδόν τριών εβδομάδων. Πολλοί από τους εργαζόμενους θα κληθούν, ωστόσο, να κοιμούνται στους χώρους εργασίας.

ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα μετάλλαξη

Τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξη νέας παραλλαγής του  SARS-CoV-2 ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, με αφορμή τις εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην κινεζική πόλη, που έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022. Αυτό, προσθέτει ο ΕΟΔΥ, ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος, αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά.

Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Τζανάκης: Πιθανό να πρόκειται για έξαρση της Όμικρον 2

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον 2 του κοροναϊού και όχι για κάτι καινούριο.

Σημείωσε επίσης ότι αναμένει πως αυτή η διαπίστωση θα επιβεβαιωθεί από τον ΠΟΥ προκειμένου ο κόσμος να μην φοβάται ότι έχει εμφανιστεί κάποιος νέος ιός ή μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του κοροναϊού.

Σχολιάζοντας τις εικόνες από τη Σαγκάη, ανέφερε ότι «η Κίνα είναι υπέρ του δόγματος μηδενικής ανοχής κρουσμάτων», τακτική που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες πόλεις στο παρελθόν. «Έχουν φοβηθεί πάρα πολύ διότι δεν έχουν τα μέσα που υπάρχουν σε άλλες χώρες και να αντεπεξέλθουν αν υποστούν μια μεγάλη έξαρση με πάρα πολλούς θανάτους και νοσηλείες», συμπλήρωσε.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτά τα ακραία μέτρα δημόσιας υγείας είναι ανεφάρμοστα σε ευρωπαϊκές κοινωνίες. «Αυτή είναι η εικόνα μιας χώρας και μίας κοινωνίας που έχει μάθει να λύνει τα προβλήματά της με αυτούς τους τρόπους», συμπλήρωσε.

Ανησυχίες και ερωτηματικά από τον κ. Τριανταφυλλίδη

Ο καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, στάθηκε στο ότι στην Κίνα, βάσει όσων είναι γνωστά, επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον 2, ενώ τα κινεζικά εμβόλια φαίνονται λιγότερα αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA, με πολλούς να μην έχουν λάβει ακόμη αναμνηστική δόση.

Ανέφερε πάντως, μιλώντας στο Open, ότι στην Κίνα έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική, που είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα και για την οποία δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία από πλευράς Πεκίνου.

Όπως είπε, στην Κίνα επιπλέον δεν χρησιμοποιείται συχνά κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Σημείωσε, δε, ότι «μου κάνει εντύπωση να έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις θανάτους, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20».

Αμφιβολίες και από την κ. Παγώνη

Την ίδια αμφιβολία εξέφρασε και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, λέγοντας ότι «μηδέν κρούσματα δεν μπορείς να κάνεις με τέτοιον πληθυσμό, όσο και τέλειο να είναι το σύστημα. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά, που μας ανησυχούν όλους».

Μιλώντας στο Open, εξέφρασε την ανησυχία της «γιατί υπάρχει και το σκεπτικό μήπως κρύβουν κάποια μετάλλαξη (…). Οι Κινέζοι γενικά στο θέμα το επιστημονικό που αφορά τη χώρα τους κρύβουν κάποια μυστικότητα και το έχετε δει τον τελευταίο καιρό».

Η εξήγηση του κ. Γ. Παυλάκη

Από την πλευρά του, ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σημείωσε ότι «αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Επεσήμανε, δε, ότι «οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο “παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων”, και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα δυστυχώς.

Αυτό έγινε γιατί είχαμε χαλαρό χειμώνα το 2021 στη χώρα μας. Και στο Χονγκ Κονγκ φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χονγκ Κόνγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα και πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους.

Στο Χονγκ Κονγκ άφησαν τον κοροναϊό και είχαν 7.500 θύματα τον Μάρτιο». Όπως πρόσθεσε, «όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς. Αν η Κίνα είχε μία καταστροφή όπως άλλες χώρες, θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις».

Ανησυχία για τη χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα 

Ως προς την Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη χαλάρωση των μέτρων από 1η Μαΐου. Είπε επίσης ότι ανησυχεί για το Πάσχα, διότι αναμένεται έξαρση καθώς «τα μέτρα έχουν εξαφανιστεί». «Ο ιός δεν θα γίνει γριπούλα, έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου» προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή