Ανησυχίες για «θερμό επεισόδιο» που θα οδηγήσει την Ελλάδα να διαπραγματευτεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την Τουρκία

Τις ανησυχίες τους για μία εξέλιξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις υπό πίεση, μετά από ένα “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο εκφράζουν πολιτικοί και διπλωματικοί αναλυτές. Εκείνο που φοβούνται είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα δεν θα βγει κερδισμένη στα εθνικά θέματα.

Η Τουρκία, λένε, οδηγεί βάσει σχεδίου την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στα άκρα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε τους επόμενους μήνες και πιθανόν μια προκλητική, πολεμική ενέργεια από πλευράς της Αγκυρας σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό της στρατηγικής έντασης που έχουν χαράξει οι Τούρκοι  είναι η ευθεία και διαρκής αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Η επιστολή με τις θέσεις της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο που απέστειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δείχνει το δρόμο της Τουρκίας.

Στην επιστολή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας γίνονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ ισχυρίζεται ότι με βάση το διεθνές δίκαιο τα νησιά δεν έχουν πλήρη δικαιοδοσία για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

‘Οπως ανέφεραν σε ανάλυσή τους  τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ένας διπλωματικός πυρετός παράλληλα με ένα πολεμικό σκηνικό βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αιγαίου, με την Τουρκία να πρωταγωνιστεί στις προκλήσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται έντονα στην κυπριακή ΑΟΖ, μέσω των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, τα ευρήματα του οποίου εκτιμάται ότι αναβάθμισαν την περιοχή, ενώ σημαντική παρουσία αναλαμβάνοντας σταδιακά τα σκήπτρα όσον αφορά τα συμβόλαια στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου αποκτά η γαλλική Total.

Η Τουρκία επιμένει να εγείρει διεκδικήσεις – εν μέσω μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης, στην οποία βυθίζεται, στον απόηχο και των τεταμένων σχέσεων της με τη Δύση και κυρίως με τις ΗΠΑ – και επιχειρεί να διατηρήσει τον ρόλο της ως ρυθμιστή στο ενεργειακό παιχνίδι που διαδραματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να αποδείξει την ισχύ του στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι αντιδράσεις στην εξουσία του εκδηλώνονται με σαφέστατο πλέον τρόπο, επιχειρεί να φανεί ως κυρίαρχος του παιχνιδιού, ικανός να ασκεί πολιτική και να λαμβάνει αποφάσεις ακόμα και απέναντι στην Ουάσιγκτον, που επί σειρά ετών υπήρξε και εξακολουθεί να είναι από τους βασικούς αιμοδότες της χώρας του. Σε αυτό το πλαίσιο οξύνει την αντι-αμερικανική ρητορική και εμφανίζεται να επιμένει στην αγορά των S-400, έστω και αν ήδη διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες για ακύρωση ή καθυστέρηση της παράδοσής τους, ενώ οξύνει και την προκλητικότητά της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Την ίδια στιγμή Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν να ενισχύσουν και να διευρύνουν τις συμμαχίες τους – θεωρώντας την προκλητικότητα της Τουρκίας ως δρόμο προς την απομόνωση από τις δυνάμεις της Δύσης, καθώς εμφανίζεται να διακινδυνεύει τη θέση της στο ΝΑΤΟ απειλώντας τα συμφέροντα των άλλοτε στρατηγικών της συμμάχων – και να αξιοποιήσουν μια συγκυρία, η οποία ωστόσο ακόμα δεν έχει καταλήξει στη διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος.

Από το newsroom του economicο.gr, με πληροφορίες από το in.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή