Ανησυχητικά σημάδια ύφεσης: Κατρακυλούν οι Αμερικανικές και οι Ευρωπαϊκές αγορές – Έχασε 3,01 ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Οι ΗΠΑ κρατούν το κλειδί για τις αγορές. Προσοχή στο

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι Αμερικανικές και οι Ευρωπαϊκές αγορές ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε στο “κόκκινο” με απώλειες 3,01% στις 836 μονάδες.

  • Στην Νέα Υόρκη Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 494 μονάδες ενώ στα χαμηλά της ημέρας βρέθηκα να κατρακυλά σχεδόν 600 μονάδες, διολισθαίνοντας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 26.000 μονάδων. Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ο βιομηχανικός δείκτης έχασε συνολικά πάνω από 800 μονάδες ή περίπου 3% κάνοντας το χειρότερο ντεμπούτο σε ένα τρίμηνο από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 όταν οι αγορές κλυδωνίζονταν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Η Amazon έχασε 1,29%, η Apple και η Alphabet, μητρική της Google έχασαν πάνω από 2%, ενώ τη μετοχή της Microsoft έκλεισε στο -1,77%%.
  • Στις αγορές της Ευρώπης, τα σημάδια ύφεσης εμφανίζονται ζωηρά στους χρηματιστηριακούς δείκτες  με τον  FTSE100 στο Λονδίνο να κλείνει κατά 3,23% πιό κάτω, τον DAX στη Φρανκφούρτη να καταγράφει στο κλείσιμο απώλειες 2,76% και τον CAC40 στο Παρίσι να έχει κλείσει με πτώση  3,12%.
  • Στην Αθήνα, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες: οι απώλειες της Εθνικής φτάνουν το 7,25%, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 6,11% και τις ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ να ακολουθούν με πτώση άνω του 3%. Άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Coca Cola και Βιοχάλκο. Ο τζίρος άγγιξε τα 95 εκατ. ευρώ.

Σήματα επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία

Ύστερα από τα πρώτα σήματα επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία (μεταποίηση, πωλήσεις αυτοκινήτων κλπ.) οι αντιδράσεις των επενδυτών είναι αρνητικές καθώς ρευστοποιούν ακόμη και κερδοφόρες εταιρείες, ύστερα από την πρώτη αστοχία στα μεγέθη τους.

Είναι προφανές ότι οι ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση σέρνονται εδώ και καιρό και ακολουθούν ύστερα από τα προγράμματα των κεντρικών τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας είναι ο καθοριστικός παράγοντας ο οποίος θα δώσει και τον ρυθμό στις αγορές.

  • Η ελληνική αγορά μέσα σ αυτό το περιβάλλον είναι ευάλωτη παρόλο που βρίσκεται σε διαφορετική φάση.
Η κατρακύλα των δεικτών ακολουθεί την έρευνα του Institute for Supply Management για τον αμερικανικό κλάδο της μεταποίησης η οποία έδειξε περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη PMI να κατρακυλά στις 47,8 μονάδες από 49,1 μονάδες τον Αύγουστο. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2009.

Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία της Markit για τoν ευρωπαϊκό μεταποιητικό κλάδο τα οποία έδειξαν συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 45,7 μονάδες από 47 μονάδες τον Αύγουστο.

Οι απογοητευτικές μετρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τον κρίσιμο κλάδο της μεταποίησης επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση εν μέσω του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Η πολιτική της Federal Reserve

Οι τελευταίες ενδείξεις αδυναμίας στην αμερικανική οικονομία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αμερικανική Federal Reserve να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της μετά τις δύο διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στις τελευταίες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Richmond Fed, Thomas Barkin εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Μιλώντας στο Fox Business Network δήλωσε ότι “η στάση μου είναι πολύ ισορροπημένη”, προσθέτοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αξιολογήσει η Fed τις επόμενες κινήσεις της όσον αφορά τα επιτόκια.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης, ο Barkin επισήμανε ότι η επιβράδυνση της δραστηριότητας “σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το εμπόριο και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί εκεί”, ενώ εκτίμησε ότι στην ευρύτερη οικονομία η επέκταση θα συνεχιστεί.

  • Από την πλευρά του ο πρόεδρος της New York Federal Reserve, John Williams δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει τα εργαλεία για να πολεμήσει μία νέα ύφεση και θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει με πιο επιθετικό τρόπο την επόμενη φορά.

Ο Williams αναφέρθηκε σε σειρά επιλογών που έχει στη διάθεση της η Fed και περιλαμβάνουν, εκτός από τα επιτόκια, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση) και τις κατευθυντήριες οδηγίες (forward guidance) για την περίοδο διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πάντως ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σήμερα “σε ένα καλό σημείο”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή