Ανησυχητική επίδειξη δύναμης από την Κίνα ενόψει της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν. Κλιμακώνει την ένταση με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη

Κίνα ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναμένεται να φτάσει στην Ταϊπέι αργότερα την Τρίτη την ώρα που πολλά κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη κοντά στο στενό της Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει να μην πάει η Πελόζι στην Ταϊβάν, της οποίας την κυριαρχία διεκδικεί, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα πτοηθούν από το κινεζικό «εκφοβισμό».

Εκτός από τα κινεζικά αεροπλάνα που πετούσαν στα ευαίσθητα χωρικά ύδατα το πρωί της Τρίτης, αρκετά κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν επίσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές, τόσο τα κινεζικά πολεμικά πλοία όσο και τα αεροσκάφη ενέτειναν τις «πιέσεις» σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως «πολύ προκλητική».

Σε ετοιμότητα η Ταϊβάν 

Την ίδια ώρα, τα ταϊβανέζικα αεροσκάφη είναι σε ετοιμότητα.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν «ενίσχυσε» το επίπεδο εγρήγορσής του από το πρωί της Τρίτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πηγή που γνωρίζει το δρομολόγιο της Πελόζι είπε ότι είναι πιθανό η αντιπροσωπεία της να φτάσει στην Ταϊβάν νωρίς την Τετάρτη. «Ολα είναι αβέβαια», τόνισε το εν λόγω άτομο.

Η εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της Πελόζι επρόκειτο να φτάσει στις 22:20 (17.20 ώρα Ελλάδος) την Τρίτη.

Η Πελόζι επισκέπτεται τώρα τη Μαλαισία, έχοντας ξεκινήσει την ασιατική της περιοδεία στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα. Το γραφείο της είπε ότι θα επισκεφθεί επίσης τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά για επίσκεψη στην Ταϊβάν.

Οι ανησυχίες 

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η «απάντηση» του Πεκίνου θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκτόξευση πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν, αεροπορικές ή ναυτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας ή περαιτέρω «ψευδείς νομικούς ισχυρισμούς», όπως ο ισχυρισμός της ότι τα στενά της Ταϊβάν δεν είναι διεθνής πλωτή οδός, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Το δολάριο της Ταϊβάν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και οι επενδυτές ανησυχούν για μια πιθανή επίσκεψη της Πελόζι και την αντίδραση της Κίνας.

Μια πηγή είπε στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει ορισμένους συμμάχους για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Δύο άλλες πηγές ανέφεραν ότι η Πελόζι είχε προγραμματιστεί να συναντήσει μια μικρή ομάδα ακτιβιστών που μιλούν ανοιχτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ταϊβάν, πιθανώς την Τετάρτη.

Χονδροειδής παρέμβαση στα εσωτερικά της Κίνας 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, δήλωσε ότι θα ήταν «μια χονδροειδής παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν και προειδοποίησε ότι «ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια».

Ερωτηθείς τι είδους μέτρα θα μπορούσε να λάβει είπε: «αν τολμήσει να πάει, τότε ας περιμένουμε να δούμε».

Η Κίνα θεωρεί ότι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν -ένα αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικείται από το Πεκίνο- κλείνουν το μάτι στην ανεξαρτησία της νησιωτικής χώρας. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύεται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ να παρέχει στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.

Θερμή υποδοχή από την Ταϊβάν 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν επανέλαβε ότι η Ταϊβάν «υποδέχεται θερμά» ξένους επισκέπτες, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην Πελόζι.

Η Ταϊβάν «θα έκανε τις πιο κατάλληλες ρυθμίσεις» για τέτοιους επισκέπτες και θα σεβόταν τα σχέδιά τους, είπε ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ-Τσανγκ σε σχετική ερώτηση.

Μια επίσκεψη της Πελόζι, δεύτερη τη τάξει αξιωματούχους μετά τον πρόεδρο Μπάιντεν και μακροχρόνια επικριτής της Κίνας, θα πραγματοποιηθεί εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Ένα βίντεο από τη Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, παρότρυνε τα στρατεύματα «να παραμείνουν σε σχηματισμό μάχης, να είναι έτοιμα να πολεμήσουν κατόπιν εντολής, να θάψουν όλους τους εισερχόμενους εχθρούς».

Ο Λευκός Οίκος καυτηρίασε τη ρητορική της Κίνας ως ακατάλληλη

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους την περασμένη Πέμπτη, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να τηρήσει την αρχή της «μίας Κίνας» και «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του και ποτέ δεν απαρνήθηκε την πιθανή χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό του. Η Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο ο λαός της μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του νησιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή