Ανοχύρωτη πολιτεία – Αίσθημα ανασφάλειας πλανάται στην πρωτεύουσα. Οι πολίτες νοιώθουν ότι κινδυνεύουν ακόμα και στις εκκλησίες.

Το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα της Πέμπτης στον Άγιο Διονύσιο, στο κέντρο της Αθήνας – που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά θύματα – είναι το σοβαρότερο περιστατικό στην αλυσίδα των τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα και ρίχνει λάδι στη φωτιά της τεταμένης πολιτικής ατμόσφαιρας στη χώρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικέντρωσε τα βέλη της προς την κυβέρνηση επικαλούμενη ακριβώς το γεγονός ότι ένα τέτοιο χτύπημα προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας που πλέον γίνεται πρωτόγνωρο, αφού ο πολίτης αισθάνεται ότι κινδυνεύει παντού.  Άλλωστε, σε έρευνα του ΕΜΠ που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι, το 70% των ερωτηθέντων τόνιζαν ότι ζουν υπό τον φόβο της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αγιος Διονύσιος μπήκε στο στόχαστρο κάποιων που ενθαρρύνονται από την κυβερνητική ανοχή στη βία.

Δεν πρόκειται για ένα καινούριο επιχείρημα της ΝΔ, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ο διχαστικός λόγος της καλλιεργεί την οξύτητα και ρίχνει νερό στο μύλο εκείνων που θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της βόμβας στον ΣΚΑΙ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει κατηγορηθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει επιδείξει εξοργιστική ανοχή έναντι του Ρουβίκωνα, λόγω «ιδεολογικής πολιτικής συγγένειας».

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «μια βόμβα έξω από εκκλησία σε πυκνοκατοικημένο εμπορικό δρόμο της Αθήνας είναι τυφλό χτύπημα κατά των πολιτών» και υπογράμμισε ότι «είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα». Επισήμανε, δε, ότι «δυστυχώς το αίσθημα ανασφάλειας γίνεται πια πρωτόγνωρο όσο η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί την ανάγκη.

“Αποσταθεροποίηση” βλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ

Θα περίμενε κανείς οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να καθησυχάσουν τους πολίτες που βλέπουν το ένα τρομοκρατικό χτύπημα μετά το άλλο και την Αθήνα να γίνεται πεδίο μάχης διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων, ακόμη και του κοινού ποινικού δικαίου.

Θα περίμενε κανείς να διαβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσει τους δράστες και να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που ξαφνικά βλέπουν ότι κινδυνεύουν ακόμη και έξω από την εκκλησία, σε ένα κεντρικό σημείο της Αθήνας που είναι πέραν κάθε «υποψίας»

Ωστόσο, η επίσημη αντίδραση της καθ ύλην αρμόδιας υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα ήταν να συστήσει «αυτοσυγκράτηση σε όσους έχουν απύλωτο στόμα».

Αρωγός στην απραξία της κυβέρνησης ήρθε και ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος απόπειρα αποσταθεροποίησης της… «Η έκρηξη βόμβας έξω από τον Άγιο Διονύσιο, δήλωσε, αποτελεί ύποπτη εγκληματική ενέργεια. Υπηρετεί προφανώς σχέδιο αποσταθεροποίησης. Η μηδενική ανοχή και η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, απαιτεί στήριξη των αρμοδίων, ομοψυχία όλου του συνταγματικού τόξου και όχι μικροπολιτική αντιπαράθεση».

Ένα αριστερό σκουριασμένο αφήγημα που ανασύρεται κάθε φορά που η κυβέρνηση τα βρίσκει μπαστούνια και δεν πείθει τους πολίτες, οι οποίοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι η εγκληματικότητα αποτελεί έναν από τους μεγάλους φόβους τους.

Ανοχύρωτη πολιτεία

Το χτύπημα στον Αγιο Διονύσιο να είναι το τελευταίο μιας σειράς εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών σε μιά ανοχύρωτη πολιτεία. Έχουν προηγηθεί πριν από περίπου 10 ημέρες η βόμβα στον ΣΚΑΙ και πριν από έναν μήνα η τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

Την ίδια ώρα σημειώνεται μπαράζ σοβαρών κρουσμάτων βίας και ανομίας, όπως η χθεσινή απαγωγή του επιχειρηματία στον Πειραιά, ή οι μαφιόζικες εκτελέσεις του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στη Βούλα, του Βασίλη Στεφανάκου στο Χαϊδάρι στις αρχές της χρονιάς, της 33χρονης συντρόφου νονού της νύχτας μέσα στο ΙΧ της στο γκαράζ του σπιτιού της στην Κηφισιά και σειρά άλλων μαφιόζικων επιθέσεων σε όλα τα μήκη και πλάτη της πρωτεύουσας.

Από το newsroom του economico.gr με στοιχεία ρεπορτάζ από το in.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή