Ανοιχτή κριτική στο τραπεζικό σύστημα ασκεί η κυβέρνηση: «δεν βοηθάτε όσο πρέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες»

Στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια: Αυτοί είναι οι όροι για την επιδότηση κατά 50% του επιτοκίου

Ανοιχτή κριτική στο τραπεζικό σύστημα άσκησε χθες η κυβέρνηση γιατί, όπως υποστήριξαν τέσσερις υπουργοί της,

  • δεν βοηθά όσο πρέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με συνέπεια να ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας,
  • η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων παραμένει υψηλή.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους κορυφαίους τραπεζίτες της χώρας που προκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην οποία συμμετείχαν  ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, καθώς και οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας, ζητήθηκαν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αξιολογούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά την εξέταση των αιτημάτων χρηματοδότησής τους.

Η κυβέρνηση έχει υπόψη της ότι ότι το 80% των αιτημάτων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων απορρίπτεται, γεγονός που οδηγεί σε αποκλεισμό της μικρής επιχειρηματικότητας από τον τραπεζικό δανεισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών «βλέπει» ότι  η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις είναι αρνητική στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ενώ το 2020, οι νέες εκταμιεύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται πολύ μικρές σε σχέση με το επίπεδο της ρευστότητας που χορηγήθηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ με σχεδόν μηδενικά επιτόκια όσο και με βάση την κρατική στήριξη προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Νέο ζεστό φτηνό χρήμα στις τράπεζες

Επίσης τα κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι  οι ιδιωτικές καταθέσεις εν μέσω πανδημίας παρουσίασαν αύξηση που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά αφορούν σε καταθέσεις των νοικοκυριών. «Τα χρήματα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν για να ανασάνει η αγορά», είπαν.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων απέρριψαν τις κυβερνητικές αιτιάσεις με το επιχείρημα ότι η πιστωτική επέκταση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι πολύ σημαντική. Παρ’ολα αυτά όπως είπαν “αυτό δεν σημαίνει πως όποιος κάνει αίτηση θα λαμβάνει και το δάνειο που ζητά, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι τραπεζικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν, «η δουλειά των τραπεζών είναι να χρηματοδοτούν  αξιόχρεες επιχειρήσεις, γιατί αυτό εξασφαλίζει την κερδοφορία τους». Όπως είπαν μάλιστα,τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι «περισσότερες από τις μισές αιτήσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο έγιναν από επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, ενώ στο 30% των περιπτώσεων τα αιτούμενα σχήματα ήταν είτε μη βιώσιμα ή εμφάνιζαν συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις».

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί ζήτησαν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους όρους απόρριψης των αιτημάτων δανειοδότησης. Επιπλέον μετά από επισημάνεις των παραγωγικών φορέων κάλεσαν τις τράπεζες να ερμηνεύσουν το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων παραμένει υψηλή.

Κυβέρνηση: “Δώστε δάνεια στις επιχειρήσεις”

Το οικονομικό επιτελείο επέμεινε επίσης ότι το θέμα της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων ενόψει και της έναρξης χρηματοδότησης έργων και δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κρίσιμο. Ο δανεισμος είναι  “κλειδί” για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ήδη, ο πρωθυπουτγός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα εισρεύσουν στη χώρα μας τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ερώτημα είναι ποιες επιχειρήσεις θα υλοποιήσουν τα έργα αυτά και πως αυτές θα χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες ωστόσο εκτιμούν ότι με βάση τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης λιγότερες από 30.000 ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν ώστε να αναλάβουν το κόστος υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Καμπανάκι” για να αυξηθεί η χρηματοδότηση της αγοράς

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί και το κατέστησε σαφές εκ νέου στην τηλεδιάσκεψη, ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με το μέγεθος των κονδυλίων την επόμενη τετραετία καθώς με το στόχο για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον άκουσαν όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη την πρόταση των επιμελητηρίων για τη δημιουργία από εκείνα ενός εθνικού ιδρύματος μικροπιστώσεων για τα μέλη του, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, ο κανονισμός για την απόκτηση άδειας αυτής της κατηγορίας είναι σήμερα αρκετά αυστηρός. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφεραν ότι θα υπάρξουν συζητήσεις το επόμενο διάστημα με την Τράπεζα της Ελλάδος για την χαλάρωσή τους.

Εφόσον εξασφαλιστεί από την Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων η σχετική άδεια, το νέο πανεθνικό σχήμα, υποστήριξαν οι εκπρόσωποί της, θα είναι σε θέση να χορηγεί μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ σε αποκλεισμένους από το τραπεζικό σύστημα επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή