Ανοίγει και άλλο η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ “αντέχουν”. “Εξαφανίζεται” η Χ.A.

Ανοίγει και άλλο η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στις 16,5 μονάδες εκτοξεύεται η διαφορά, χάνει δυνάμεις η αντιπολίτευση, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για «Το Βήμα».

Τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ μεγαλώνει τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου, όπως το κατέγραψε η έρευνα της Metron Analysis, βρίσκεται στο 39,5%, αυξημένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με εκείνο που είχε στην προεκλογική περίοδο (33,5%). Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ (23%) βρίσκεται στις 16,5 μονάδες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να χάνει μία μονάδα από το ποσοστό που είχε στην πρόθεση ψήφου τον Ιούλιο.

ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ “αντέχουν” – “Εξαφανίζεται η Χρυσή Αυγή

Από τα υπόλοιπα κόμματα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο έντυπο Βήμα της Κυριακής, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει ανθεκτικότητα με ποσοστό 6,1%, μολονότι έχει χάσει μία μονάδα από τις μετρήσεις της προεκλογικής περιόδου και αδυνατεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους.

Το ΚΚΕ με ποσοστό 5,8% έχει ανεβεί μία μονάδα από την προεκλογική περίοδο.

Τα δύο μικρότερα κόμματα, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, διατηρούν τις δυνάμεις που κατέγραψαν στις εκλογές με ποσοστό 3,3% και 3,8% αντιστοίχως.

Το πολύ θετικό εύρημα είναι ότι η Χρυσή Αυγή εξαφανίζεται, το ποσοστό της έπεσε στο 1,5% από 4% που της έδιναν οι προεκλογικές μετρήσεις.

Θετική η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους πολίτες σε ποσοστό 63%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ακόμα ψηλότερα καθώς επτά στους δέκα πολίτες (71%) εκτιμούν ότι ασκεί τα καθήκοντά του με τρόπο που θέτει την Ελλάδα σε σωστή τροχιά. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια που η πλειονότητα των πολιτών (56%) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και μόλις το 30% πιστεύει το αντίθετο.

Οι παραπάνω δείκτες δεν αποτυπώνουν μόνο ένα κλίμα αισιοδοξίας ή υψηλών προσδοκιών, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια βαθύτερη διεργασία στην ελληνική κοινωνία, η οποία απομακρύνεται σταδιακά από τις φοβίες και τους περιορισμούς της δεκαετούς κρίσης και αρχίζει να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το μέλλον.

Αποκαθίσταται η οικονομική εμπιστοσύνη

Όπως το ΒΗΜΑ οι ψηφοφόροι της Κεντροδεξιάς και του Κέντρου είναι αυτοί που πιστεύουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι η χώρα κινείται σε σωστή οικονομική κατεύθυνση, και αποτιμούν με θετικό τρόπο την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Μεταναστευτικό και Μακεδονικό οι μεγάλες αδυναμίες της κυβέρνησης

Η έρευνα όμως καταδεικνύει και τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Το κυρίαρχο θέμα που συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών είναι το Μεταναστευτικό, με τις αρνητικές γνώμες για την αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση να φτάνουν στο 56%.

Ακολουθούν το Μακεδονικό, με το 45% να δηλώνει ότι έχει αρνητική εντύπωση από τη μέχρι στιγμής στάση της κυβέρνησης, και η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 41% αρνητικές γνώμες. Πρόκειται για θέματα που δεν έχουν εύκολη λύση και που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε φάση όξυνσης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή