Ανοίγει την Δευτέρα το λιανεμπόριο: “Πράσινο φως” έδωσαν οι επιδημιολόγοι – Click away στις επιβαρυμένες περιοχές, click in shop στις υπόλοιπες

Λιανεμπόριο ανοίγει

Το άνοιγμα όλων των καταστημάτων του λιανεμπορίου, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, εισηγείται η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότησαν θετικά στο άνοιγμα των καταστημάτων μετά την πολύωρη σημερινή συνεδρίασή τους.

Ηδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι από τη Δευτέρα μπορεί να απελευθερωθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου, είτε με τη μορφή του «click away» είτε με τη μορφή του «click in shop».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο «click away» όπως την εορταστική περίοδο, ενώ στις λιγότερο επιβαρυμένες θα ακολουθηθεί η μέθοδος «click in shop».

Οι λεπτομέρειες, καθώς και αν θα υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποια καταστήματα, θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας.

Χθες, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είχε τονίσει πως ένας μήνας σε lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα, ενώ έντονες ήταν και οι ανησυχίες στον εμπορικό κόσμο για την απώλεια της εκπτωτικής περιόδου.

Πως θα λειτουργεί το click in shop

Για τα εμπορικά στα οποία θα ισχύει η μέθοδος click in shop, οι πελάτες θα κλείνουν ραντεβού και θα μπορούν να πηγαίνουν στο κατάστημα που τους ενδιαφέρει, να μπαίνουν μέσα και να δοκιμάζουν τα προϊόντα.

Ο χρόνος που θα κάνουν τις αγορές τους από κάθε κατάστημα θα διαρκεί δύο ώρες, από τη στιγμή που θα στέλνουν το SMS με κωδικό 2 στο 13033. Οι παραβάτες μάλιστα θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα.

“Πράσινο φως” και για εκκλησίες και κομμωτήρια

Οι λοιμωξιολόγοι στην πολύωρη συνεδρίασή τους  είπαν «ναι» και στο άνοιγμα των εκκλησιών, υπό την προϋπόθεση της τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων. Ταυτόχρονα, έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των κομμωτηρίων αλλά και των κέντρων αισθητικής (μανικιούρ – πεντικιούρ), ενώ δεν πρόκειται προς το παρόν να ανοίξουν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών (ΠΡΟΠΟ) και φυσικά η εστίαση. Για τις επόμενες συνεδριάσεις παραπέμφθηκε και το θέμα του ανοίγματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνει με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
  • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας.
  • Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή