Ανοίγει την «κάνουλα» των επενδύσεων στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Ψήφο εμπιστοσύνης στα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα  Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, (ΕΒRD) και μάλιστα έμπρακτα.

  • Είναι ενδεικτικό ότι πέραν του πολύ  καλού κλίματος που επικράτησε στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σούμα Τσακραμπάρτι διαβεβαίωσε τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη για την πρόθεση της Τράπεζας να αυξήσει τις επενδύσεις προς τη χώρα μας.

Είχε προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση του πρωθυπουργού τόσο για το κλίμα  πολιτικής σταθερότητας που επικρατεί μετά τις εκλογές, όσο κυρίως στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και στο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για μεγαλύτερη συμμετοχή της EBRD στην ανάκαμψη των επενδύσεων κι αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα που θα μπορούσε να συμμετάσχει η Τράπεζα.

Από την πλευρά του ο  κ.Τσακραμπαρτι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σημαντική βελτιωση στο επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων.

Ενημέρωσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό ότι έγινε πρόσφατα εσωτερική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την EBRD. Η Τράπεζα εξετάζει πιθανές επενδύσεις, στο Ελληνικό, στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ, αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση απορριμμάτων.

Επίσης ο Sir Tσακραμπάρτι δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον τραπεζικό τομέα, ειδικά για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Eνόψει των αυριανών εγκαινίων της EBRD στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα επένδυσης στην αναδιαμόρφωση του χώρου της ΔΕΘ καθώς και στη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν παρόντες ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας.