Ανοίγει ξανά τη βεντάλια των παράνομων διεκδικήσεων ο Ερντογάν. Το Oruc Reis, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μέσω Αφγανιστάν και ο “διάδοχος”

Ερντογάν βεντάλια

Με φόντο το ατέλειωτο “ποτάμι” των προσφύγων που συνωστίζονται στα σύνορα με το Πακιστάν και το Ιράν για να ξεφύγουν από τη βαρβαρότητα του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει σε νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να πιέσει την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας, για τη βεντάλια των παράνομων διεκδικήσεων που ανοίγει για μία ακόμα φορά.

Σε ολόκληρη την Ε.Ε και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου επικρατεί εύλογη ανησυχία για νέα μεταναστευτικά κύματα. Η Ελλάδα, όπως και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη τάσσονται υπέρ της παραμονής των Αφγανών προσφύγων κοντά στα σύνορα της χώρας τους, αλλά είναι αβέβαιο πως θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση.

Η Αθήνα διατηρεί χαμηλούς τόνους και σταθερές θέσεις 

Η Αθήνα, παρά την επιστροφή της Άγκυρας στους προκλητικούς τόνους, διατηρεί χαμηλούς τόνους και σταθερές θέσεις. Παρά ταύτα, κάθε πρόκληση, απαντάται άμεσα από το Υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Νίκο Δένδια.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με ενδεχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Ερντογάν θα είναι από τους πολιτικούς που θα δει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λόγω Αφγανιστάν. Το ίδιο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Economico.gr

Eίναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η  Τουρκία διεκδικεί ρόλο στην επόμενη μέρα του Αφγανιστάν και το επόμενο διάστημα, το τουρκικό παζάρι θα κλιμακωθεί.

Ανοίγει ξανά η βεντάλια των διεκδικήσεων του Ερντογάν

Ο Ερντογάν έβαλε στο τραπέζι όλη την τουρκική ατζέντα των παράνομων διεκδικήσεων.

Στην Αθήνα, υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για την πιθανότητα να εκπνέει η συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για «ήρεμο Καλοκαίρι» τον περασμένο Ιούνιο, καθώς από την πλευρά της Άγκυρας, πέραν της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, επανέρχονται και  οι συζητήσεις για παράνομες έρευνες στην Κύπρο και στα Νότια της Κρήτης από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους

«H γειτονική Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλές διαθέσεις μας, επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές» δήλωσε σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα «Η θάλασσα των νήσων -αντί Αιγαίο- και το πρόβλημα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα».

«Προσπαθήσαμε να μην είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση» τόνισε. «Η Ελλάδα αύξησε την πίεση, όπως στο ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και με τις κηρύξεις NAVTEX, ενώ εμείς συμπεριφερθήκαμε πάντα με ειρηνικό τρόπο.

Το Αιγαίο, το οποίο οι πρόγονοι μας το αποκαλούσαν “θάλασσα των νήσων”, βρέθηκε σε σημείο καμπής των πολιτισμών. Είναι μια κοινή λεκάνη πολιτισμού της ανθρωπότητας».

Εντονες συζητήσεις στην Τουρκία για τον  «διάδοχο»

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συζητήσεις στην Τουρκία για την υγεία του Ερντογάν. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εμφανίζεται από Τούρκους αναλυτές ως ο «διάδοχος» του. Ή τουλάχιστον ένα alter ego του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Ο Ακάρ πήρε τη σκυτάλη στο κρεσέντο κατά της Ελλάδας. Άνοιξε όλα τα θέματα και τις διαφορές που δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα. Από την «τουρκική» όπως αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, της Ρόδου κλπ. που «καταπιέζεται» μέχρι τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις οποίες υποθάλπτει η χώρα μας κατά τον Ακάρ, το casus belli, τις «γκρίζες ζώνες» κλπ. Ερντογάν και Ακάρ απείλησαν και με επανάληψη της «περιπέτειας» του 1922!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή