Ανοίγει ξανά το μέτωπο των ΗΠΑ με το Ιράν. Το Ισραήλ πιέζει την αμερικανική διπλωματία να πάρει πρωτοβουλίες. Η στάση της Αθήνας

Ανοίγει ξανά το μέτωπο των ΗΠΑ με το Ιράν. Πιέσεις από το Ισραήλ

Kλιμακώνει το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ – πιεζόμενο και από το Ισραήλ – τις κινήσεις, προκειμένου να δοθεί συντονισμένη απάντηση στην πρόκληση,  όπως τη χαρακτηρίζει, του Ιράν, με την επίθεση εναντίον του τάνκερ, συμφερόντων της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου από τη Νέα Υόρκη, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση εναντίον του τάνκερ συμφερόντων του Ισραήλ, η οποία πρέπει να μελετηθεί και να αναλυθεί ορθά, διότι το Εβραϊκό Κράτος έχει στοχεύσει το Ιράν και δεν κρύβει την πρόθεση του να εξαπολύσει νέα επίθεση.

Εξετάζονται τα επόμενα βήματα 

Ο κ. Μπλίνκεν σημειώνει ότι συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας και έχουμε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις εντός και εκτός περιοχής για την κατάλληλη απάντηση, η οποία θα έρθει…

Σημειώνεται ότι η παρούσα κυβέρνηση του Ισραήλ έχει συμφωνήσει να δράσει, σε ότι αποφασίσει να πράξει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός, είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς ότι δεν θα ζητήσει άδεια από αυτούς για να επιτεθεί στο Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν, αφού συνεννοήθηκε με την Ιερουσαλήμ και το Λονδίνο, το οποίο επίσης έχει συμφέροντα, ανέβασε τον πήχη  αναλαμβάνοντας το ρίσκο να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο Ιράν, και ο τρόπος που το έπραξε έδειξε ότι όλες οι επιλογές της Ηνωμένων Πολιτειών, τοποθετήθηκαν στο τραπέζι.

Βέβαιες οι ΗΠΑ ότι το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξέτασε τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της. Και μετά την εξέταση αυτή, είμαστε βέβαιοι -αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός, ότι το Ιράν εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε δύο αθώα θύματα, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά.

Πρόκειται για ένα φονικό όπλο που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή», σημειώνει στη δήλωση του ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε ότι η Αμερική «ενεργεί συντονισμένα με τις κυβερνήσεις της περιοχής και πέραν αυτής, για να δώσει την αρμόζουσα, άμεση απάντηση».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν:

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την επίθεση, που ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων και επιθετικών συμπεριφορών».

Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες, αλλά οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν στοιχεία που το ενοχοποιούν. Έχει ενδιαφέρον, πάντως, να δούμε μέχρι πόσο θα το τραβήξει το Ισραήλ και αν οι Αμερικανοί απαντήσουν από κοινού με το Εβραϊκό Κράτος.

Το θέμα μας ενδιαφέρει και γενικά και ειδικά, μετά την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία δημιούργησε βάση για drones στην κατεχόμενη Κύπρο, που φαίνεται ότι στοχεύουν το Ισραήλ.

Η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε το σοβαρότατο αυτό θέμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, που πήγε την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ, άκουσε από πρώτο χέρι τις ανησυχίες των Ισραηλινών, για την τουρκική αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο.

Καμία δημοσίευση για προβολή