Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν, απαντά η Αθήνα στην Αγκυρα που εγκαλεί την Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Κλιμάκωση των αντιδράσεων για τα προαναχωρησιακά κέντρα

Ενα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη, με την ανταλλαγή “πυρών” μέσω ανακοινώσεων των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Τουρκίας για το μεταναστευτικό προσφυγικό. Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις δημάρχων και τοπικών κοινωνιών για το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει την εγκαθίδρυση πέντε προαναχωρησιακών κέντρων σε ισάριθμα νησιά, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις με μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών που θα δεχθούν το κύριο βάρος των μεταναστών/προσφύγων.

Πριν από λίγο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε υψηλούς τόνους στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα ως ευνομούμενη δημοκρατική χωρά δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία αντί να κάνει υποδείξεις καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους προσφυγές ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα, η  Άγκυρα, μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, είχε επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες και ατυχείς» τις δηλώσεις για τον ρόλο της Τουρκίας.

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση, κάλεσε  την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσφύγων και μεταναστών, αφήνοντας υπόνοιες για «απάνθρωπη μεταχείριση» από τις ελληνικές Αρχές.

“Δεν είναι ανθρώπινο για αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικά περάσματα όπως η Ελλάδα, να εφαρμόζουν «μηδενική μεταναστευτική πολιτική» και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που πλήττονται από το προσφυγικό πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης” υποστήριξε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Προέβη, μάλιστα, και σε οδηγίες προς την ελληνική κυβέρνησης, καλώντας την να :

– Επανορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς.

– Φροντίσει για την πρόληψη θανάτων των μεταναστών, των ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.

– Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

– Να τερματιστεί η πρακτική προώθησης των μεταναστών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

– Να μην χρησιμοποιούν όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τους αντιμετωπίζουν απάνθρωπα

– Να δείξουν σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών, καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας

«Ο σχεδιασμός δεν έχει καμία λογική, ούτε δικαιοσύνης ούτε αναλογικότητας»

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο για τα προαναχωρησιακά κέντρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο Δήμαρχος Σάμου κ. Στάντζος ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και επιμένει στην απόφασή του να παραιτηθεί από κοινού με το δημοτικό συμβούλιο

«Δήλωσα την πρόθεση παραίτησης αν και εφόσον δεν αλλάξει ο σχεδιασμός ο οποίος δεν έχει καμία λογική, ούτε δικαιοσύνης ούτε αναλογικότητας… Έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία ο αριθμός. Απ’ ό,τι βλέπω είναι όμοιος για όλα τα νησιά και δεν ισχύει η αναλογικότητα συγκριτικά με την ενδοχώρα. Πώς είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή μία επίσημη δομή 7.000 ατόμων, όταν στη σημερινή ανεπίσημη την είδαμε να δεκαπλασσιάζεται. Τι διασφαλίζει να δημιουργηθεί μία πολύ μεγάλη δομή για την κλίμακα του νησιού; Είναι κομβικό σημείο, θα ζητήσουμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, σημείωσε σε συνέντευξή του στον Alpha.

Στη συνέχεια ο κ. Στάντζος διέψευσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης καταρτήθηκε κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους των νησιών που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού: «Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, αν και δόθηκε εντολή να υπάρξει ενημέρωση, δεν έφτασε σε εμάς πάντως».

Ωστόσο τόνισε πως «Ισχύει ότι εγώ έχω διαβεβαιώσει ότι ο σχεδιασμός υφίσταται όπως μας είχε γνωριστεί. Μας είχαν πει ότι θα είναι 1.200 συν 300 άτομα, έτσι μας είχαν πει».

Απαντώντας στα περί αλληλεγγύης που πρέπει να δείξουν οι δήμαρχοι για την αντιμετώπιση του ζητήματος, είπε: «Αυτή η κοινωνία έχει δείξει αλληλεγγύη τα τελευταία 4-5 χρόνια. Προσπαθούμε με περίσσευμα ψυχής να διαχειριστούμε αυτές τις συνέπειες. Απλά δεν είναι διαχειρίσιμο αυτό το νούμερο. Μιλάμε για ένα νησί και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν μπορεί να γίνει με τη βούλα του δήμου να έρθουν 7.000».

Σχολιάζοντας τα περί παραίτησής του, είπε: «Είναι ειρηνικός τρόπος η παραίτηση να αναδείξουμε το θέμα και όχι να το διαπραγματευτούμε. Είναι εθνικό το θέμα. Μας τρομάζουν οι διασφαλίσεις οι οποίες ανατρέπονται και γι’ αυτό απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό», ενώ τέθηκε υπέρ του κλειστού κέντρου «μακριά από την πόλη, μικρής κλίμακας, όχι 7.000!».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή