Αρραγές εθνικό μέτωπο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας καταγράφηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – Δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το μήνυμα ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε  το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκαν οι αντιδράσεις της Αγκυρας, η οποία αφενός ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα ότι θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για την απέλαση του Λίβυη πρέσβη και αφετέρου προαναγγέλει την έναρξη κοινών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την προμήθεια νέου γεωτρύπανου.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας – Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με παραγωγική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ PODCAST TOY ECONOMICO: Η κρίση με την Τουρκία και οι ραγδαίες εξελίξεις: Τι θέλει ο Ερντογάν; Τι κάνουμε εμείς; [Με την Έλλη Τριανταφύλλου, την Αγγελική Σπανού και τον Θοδωρή Καλούδη]

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Συρίγος: Υπάρχει κοινό μέτωπο

Ο Άγγελος Συρίγος κατά την έξοδό του από το ΕΣΕΠ, δήλωσε: «Συζητήσαμε το θέμα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με τα κόμματα, τα οποία κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Κρατάμε ότι υπήρξε κοινή αντίληψη όλων και ένα ενιαίο μέτωπο στην αντιμετώπιση του ζητήματος με την Τουρκία».

Με αυτή την τοποθέτηση ο κ. Συρίγος έδειξε πως όλα τα κόμματα είχαν κοινή αντίληψη στο φλέγον ζήτημα με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος για σύγκληση συμβουλίου αρχηγών εξέφρασε εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Εμείς δεν θα επαναλάβουμε τη δημαγωγία. Συμβάλουμε με τις προτάσεις μας για να αποκτήσει η εξωτερική πολίτικη ένα αρραγές μέτωπο και πυξίδα για να αποκρούσουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκιάς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΕΠ,  μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Επίσης ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν ενεργητικά μέτρα και σύγκληση της διάσκεψης του ευρωπαϊκού νότου, όπως επίσης και δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία.

Όσο για το αν υπάρχει λόγος για σύγκληση συμβουλίου αρχηγών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε αρνητικά.

Μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΕΠ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση. Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είπε:«Η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη και η όξυνση συγκεκριμένη. Προσπαθεί η χώρα να απαντήσει και να επιστρέψει τα τετελεσμένα. Ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα, παρά τις διαφωνίες μας και το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές. Διχοτομήσεις του παρελθόντος στο πολιτικό σύστημα δεν εκδηλώθηκαν στο συμβούλιο και αυτό είναι καλό. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να δούμε είναι η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε στη δημοσιότητα τις δύο επιστολές που έστειλε η Αθήνα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στο ΓΓ του ΟΗΕ και μία στο συμβούλιο ασφαλείας , καταγγέλλοντας την άκυρη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης  και η δεύτερη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

“Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την υπεράσπιση της κυριαρχία μας”

Αυστηρό μήνυμα κατά της Τουρκικής προκλητικότητας έστειλε χθες  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων με την υπογραφή των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων, ο υπουργός διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα «θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αλληλέγγυα προς την Ελλάδα η Ε.Ε

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ, ανέφερε πως το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, προκαλεί σοβαρή ανησυχία. «Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν».

«Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά». Τέλος, επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Κλιμακώνει τη ρητορική έντασης ο Τούρκος Πρόεδρος

Σε δηλώσεις του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, τις οποίες αναμετέδωσε  το πρακτορείο Reuters, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη εκ μέρους της Ελλάδας, φθάνοντας μέχρι του σημείου να προειδοποιήσει τη χώρα μας ότι θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη μπορούν να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών για τα «θαλάσσια σύνορα».

Και τόνισε ότι η Τουρκία πρόκειται να προμηθευτεί ένα νέο γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα μπορεί να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της και στη Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται λίγη ώρα μετα τις επίσης σε υψηλούς τόνους αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε τις επαφές της Ελλάδας με τη διοίκηση του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ «μη νόμιμες».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη.

«Αν η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει κάτι (με τη Λιβύη), στην πραγματικότητα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Τρίπολη», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αφγανό ομόλογό του στην Άγκυρα, συντηρώντας τους υψηλούς τόνους των Τούρκων αξιωματούχων.

Καμία δημοσίευση για προβολή