Αντέχει η οικονομία ένα δεύτερο lockdown; Το μήνυμα Μητσοτάκη, οι αριθμοί, και τα ρίσκα για το σενάριο της «διαχειρίσιμης ύφεσης»

Οικονομία ύφεση
  • Η πιθανότητα ενός δεύτερου lockdown, ανάλογου με εκείνο της άνοιξης, δεν φοβίζει μόνον την κοινωνία, φοβίζει και την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικά σαφής μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους επιδημιολόγους: Προειδοποίησε, και ταυτόχρονα αναγνώρισε, πως ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία αντέχουν ένα νέο, ερμητικό lockdown.

«Τα μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός, «τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν».

Με άλλα λόγια, η πιθανότητα ενός δεύτερου lockdown, ανάλογου με εκείνο της άνοιξης, δεν φοβίζει μόνον την κοινωνία, φοβίζει και την κυβέρνηση.

Το γιατί, το εξηγεί σε πρώτο χρόνο μια απλή ανάγνωση των αριθμών. Μόλις αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι στο δεύτερο τρίμηνο οι ελληνικές επιχειρήσεις έχασαν τζίρο 20 δις ευρώ.

H χαμένη ρευστότητα και ο τουρισμός

Το «κλείδωμα» της οικονομίας οδήγησε τον τζίρο των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο διάστημα στα  58,9 δισ. έναντι 78,8 στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ κι αμέσως μετά, τον Ιούλιο, η πτώση των εσόδων ήταν της τάξης του  17,5%.

Η αντίστοιχη πτώση του τζίρου για τις επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας ήταν 55,9%. Το χτύπημα, εν ολίγοις, ήταν συντριπτικό.

Τα στοιχεία από το μέτωπο του τουρισμού επίσης δείχνουν ότι τα έσοδα της σεζόν δεν θα ξεπεράσουν τα 4 δις – ποσό, που σε σύγκριση με το περσινό ρεκόρ των 18,5 δις ευρώ μιάζει σταγόνα στον ωκεανό της πανδημίας.

Και η τελευταία έρευνα της ΓΕΣΕΒΕ δείχνει ότι μία στις 4 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνει αδυναμία να ανταπεξέλθει το επόμενο διάστημα στις υποχρεώσεις της σε τράπεζες, εφορία και προμηθευτές.

Όλα αυτά αποτελούν τα κομμάτια της πανδημικής αλυσίδας που οδήγησε στην ιστορική ύφεση του 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Το σενάριο της “διαχειρίσιμης ύφεσης”

Το καλό νέο είναι πως αυτή η ύφεση κινήθηκε στον μέσο όρο της ευρωζώνης και ότι τα πακέτα στήριξης, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έδειξαν να ανακόπτουν τις τάσεις περαιτέρω οικονομικής συρρίκνωσης το τελευταίο δίμηνο.

Ηδη, τον Αύγουστο καταγράφηκε βελτίωση στο μέτωπο των εσόδων και αυξητικές τάσεις πωλήσεων σε κλάδους της αγοράς – κυρίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το κακό νέο είναι πως για να επιβεβαιωθεί το σενάριο της «διαχειρίσιμης ύφεσης» φέτος και της σταδιακής ανάκαμψης από το 2021, η προϋπόθεση είναι να παραμείνει υπό σχετικό έλεγχο η πανδημία τους επόμενους μήνες. Και να μην υπάρξει επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης σε βαθμό που να επιβάλει νέο, καθολικό «κλείσιμο» της οικονομίας.

Εθνική Τράπεζα: Υφεση 7,5%

Στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Εθνική Τράπεζα βλέπει κενό ρευστότητας 33 δις ευρώ στις επιχειρήσεις, με μια ύφεση της τάξης του 7,5% για την ελληνική οικονομία το 2020.

Και εκτιμά ότι εφόσον η υγειονομική κρίση παραμείνει υπό έλεγχο στο υπόλοιπο του έτους, η συνδυασμένη δράση α) επιχειρήσεων (με περιορισμό του κόστους), β) κυβέρνησης (με μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης του τραπεζικού δανεισμού) και  γ) τραπεζών (με “πάγωμα” χρεολυσίων, αναχρηματοδοτήσεις και νέο δανεισμό), θα μπορέσει να βάλει επιτυχώς “φρένο” στη χρηματοοικονομική ασφυξία για ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων.

Η φράση «κλειδί» είναι το «εφόσον η υγειονομική κρίση παραμείνει υπό έλεγχο». Σ’ αυτή την παραδοχή βασίζεται και το σενάριο, κατά το οποίο το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ύφεση έως 8% με 8,5% για το σύνολο της χρονιά και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην συνέχεια.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται σε μια σταθεροποίηση της οικονομίας στο τρέχον, τρίτο τρίμηνο, και σε μια οριακή έστω πορεία ανάκαμψης στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο.

Είναι προφανές πως σ’ αυτό το σενάριο δύσκολα χωρά ένα νέο καθολικό lockdown. Είναι επίσης προφανές πως, παρ’ ότι η ύφεση είναι συμμετρική και πανευρωπαϊκή, η Ελλάδα είναι μια χώρα που μόλις βγαίνει από μια άλλη, δεκαετή και ιστορική, κρίση. Και πέραν της κόπωσης της οικονομίας, κουβαλά πια και βαριά κοινωνική κόπωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή