Άντεξε η Ζάκυνθος στα 6,4 ρίχτερ, τον ισχυρότερο σεισμό από την καταστροφή του 1953

H Ζάκυνθος άντεξε την ακολουθία των πολύ ισχυρών σεισμικών δονήσεων με επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Ο κύριος σεισμός ήταν 6,4 Ρίχτερ και έγινε στη 1.54′ τα ξημερώματα. Η δόνηση συντάραξε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στην Αθήνα.

Μετά τον φονικό σεισμό του 1953, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε με 7,3 Ρίχτερ και ισοπέδωσε την πόλη, η Ζάκυνθος οχυρώθηκε. Χάρη στην αντισεισμική προστασία που οικοδομήθηκε έκτοτε, η Ζάκυνθος άντεξε και τα 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 01:54 την Παρασκευή.

Ηταν ο ισχυρότερος σεισμός μετά από εκείνον του 1953 αλλά το νησί άντεξε

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου διακόπηκε για περίπου μία ώρα και οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.

Εως τις έξι το πρωί της Παρασκευής δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ καταγράφονται υλικές ζημιές με σημαντικότερη τη ζημιά στον Πύργο του Καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αλλά και μια σοβαρή ρωγμή στον προβλήτα του λιμανιού της Ζακύνθου. Μικρές υλικές ζημιές καταγράφονται σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ όπως είπε νωρίτερα ο δήμαρχος Ζακύνθου Π. Κολοκοτσάς, σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και υπηρεσίες.

Το  εστιακό  βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Μισή ώρα πριν την εκδήλωση της δόνησης των 6,4 Ρίχτερ  είχε σημειωθεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 βαθμών Ρίχτερ που είχε γίνει αισθητή μέχρι την Ηλεία. Περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 3:00 σημειώθηκαν δύο ακόμα μετασεισμοί στο ίδιο σημείο, που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και ακόμα έναν 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις και οι διορθώσεις

H πρώτη εκτίμηση για το σεισμό έγινε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, που τον «μετρούσε» στα 6,8 Ρίχτερ. Η εκτίνηση αυτή «διορθώθηκε» στην πορεία και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας μιλά για δόνηση της τάξης των 6,4  Ρίχτερ.  Μάλιστα, το Ευρωμεσογειακό εξέδωσε και προειδοποίηση  για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας που θα θα διαρκέσει για αρκετές ώρες. Σύμφωνα με τους  σεισμολόγους μάλιστα, υπήρξε υψηλός κυματισμός, χωρίς όμως να κρύβει κινδύνους, στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίησε, πάντως, ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, ακόμη και 5,8 ή 5,9 Ρίχτερ. Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, τέτοιας έντασης μετασεισμοί θα είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο αισθητοί από ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Ήδη, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο, μετά την κύρια δόνηση.

Καμία δημοσίευση για προβολή