«Αντιαμερικανική Τριανδρία» στη Μέση Ανατολή: Όλο και πιο κοντά Τουρκία, Ιραν και Ρωσία – Επιδιώκουν μέτωπο ισχύος

Μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου Ρωσία, Τουρκία και Ιράν μοιάζουν να δημιουργούν μια νέα «τριανδρία ισχύος», η οποία επιδιώκει να θέσει «εκτός πλάνου» τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ιράν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντήθηκαν στην Τουρκία και τα χαμόγελα δεν έλειψαν. «Όπως πάντα, δημιουργική συνεργασία για διμερή ζητήματα και θέματα της περιοχής. Ο στόχος: η εφαρμογή της εμπειρίας 400 χρόνων ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και Ιράν στην περιοχή. Μαζί, όλα είναι δυνατά», είπε ο Ζαρίφ μετά τη συνάντησή του με τον «αδελφό Τσαβούσογλου».

Όλο και πιον κοντά

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έμπαινε «σφήνα» στη σύγκρουση Πούτιν-Μπάιντεν, παίρνοντας ανοιχτά το μέρος του Ρώσου προέδρου. Ο Ερντογάν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπάιντεν για τον Πούτιν, είπε ότι «είναι απαράδεκτες και ότι «δεν αρμόζουν σε πρόεδρο», βαραίνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον, αλλά και κάνοντας απολύτως σαφή την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία.

Μόσχα και Άγκυρα ήδη συνεργάζονται σε «θερμά σημεία» όπως η Συρία, η Λιβύη και ο Καύκασος, αυξάνοντας την επιρροή τους στις περιοχές αυτές και μειώνοντας την ικανότητα της Δύσης να δράσει. Μαζί με το Ιράν, μάλιστα, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, προωθούν ενεργά τα συμφέροντά τους, υπό την προκάλυψη της προσπάθειας επίλυσης του συριακού προβλήματος, αξιοποιώντας και τη άφρονα πολιτική του Τραμπ, ο οποίος απέσυρε από τη Συρία τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Τουρκία, αντιλαμβανόμενη ότι θα βγει δύσκολα από το αδιέξοδο που την έχει οδηγήσει η μαξιμαλιστική πολιτική της έναντι της Δύσης στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στρέφεται προς το Ιράν και την Ρωσία για συνεργασίες σε διάφορα επίπεδα, είτε στον τομέα του εμπορίου είτε των εξοπλισμών, ιδίως μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς του αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Τα σχέδια του Ερντογάν

Η έκρρυθμη κατάσταση στη Συρία βολεύει τα σχέδια Μόσχας και Άγκυρας: Ρωσία, Τουρκία και Κατάρ εξέδωσαν κοινό ψήφισμα υπέρ της «εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ» με το Ιράν να προσθέτει τη φωνή του, λέγοντας ότι στηρίζει κάθε πρωτοβουλία «που θα ελαφρύνει τα δεινά για τους Σύριους και θα επιτύχει σταθερότητα και ειρήνη στη χώρα». Πίσω από τη δήλωση κρύβεται η στήριξη της Μόσχας στον αλ Άσαντ και οι απαιτήσεις της Άγκυρας για περαιτέρω «στρίμωγμα» των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Στην ουσία, σύμφωνα με την Jerusalem Post, όλα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια του Ερντογάν να «χτίσει» ένα νέο αυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία, στα πρότυπα της Ρωσίας και του Ιράν, λέγοντας ψέματα στους συμμάχους του στη Δύση για το πώς δεν συνεργάζεται με αυτές τις χώρες, αλλά και πώς πολεμούσε το ISIS, ενώ όλα τα στοιχεία καταδείκνυαν ότι η Τουρκία «κάνει πλάτες» στο Ισλαμικό Κράτος, την ώρα που κατέσφαζε τους Κούρδους που πραγματικά πολέμησαν τους τζιχαντιστές.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα ρευστό κλίμα στην περιοχή και μένει να φανεί αν και πότε η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε απάντηση και ποια θα είναι αυτή.

Καμία δημοσίευση για προβολή