Όταν τα ρόδα δεν συνδέονται μόνο με… γιορτές αγάπης και έρωτα

Αυτό το Σαββατοκύριακο, γιορτάζουμε τον έρωτα

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο, γιορτάζουμε τον έρωτα και τον Άγιο Βαλεντίνο που ετάφη στο κοιμητήριο της Βίας Φλαμίνια (βόρειο σημείο της Ρώμης, Piazza del Popolo) και θυμόμαστε μια ιστορική στιγμή όπου τα τριαντάφυλλα, δεν ήταν μόνο ένα σύμβολο αγάπης και έρωτα.

Η ιστορία της Αγγλίας, όπως και όλης της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, ήταν για πολλούς αιώνες, μια ιστορία γεμάτη από μάχες, πολέμους, αποκεφαλισμούς, βασανιστήρια και τιμωρίες.  Στα τελευταία χρόνια του Μεσαίωνα, το 1455 ξεσπά στην Αγγλία ο Πόλεμος των Ρόδων, ή Πόλεμος των δυο Ρόδων, ένας εμφύλιος για τη διαδοχή στο θρόνο, που διήρκεσε 30 χρόνια, μέχρι δηλαδή και το 1485. Πήρε το όνομά του από τα εμβλήματα των δυο αντιμαχόμενων Οίκων, το λευκό ρόδο του Οίκου της Υόρκης και το κόκκινο ρόδο του Οίκου των Λάνκαστερ.

                                                 

Ο  Πόλεμος των Ρόδων                                                 

Ο  Πόλεμος των Ρόδων ξεκινά με τους υποστηρικτές του Οίκου της Υόρκης να νικούν στην πρώτη μάχη και να αιχμαλωτίζεται ο βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας. Εγκαθιδρύεται το κρατίδιο της Υόρκης και ο Ριχάρδος της Υόρκης γίνεται λόρδος προστάτης του βασιλείου. Πολλές μάχες ακολουθούν στα επόμενα 30 χρόνια με εναλλαγές στις νίκες και στην εξουσία του θρόνου. Τελευταίος  ηγεμόνας των Γιορκ είναι ο περίφημος Ριχάρδος ο Γ, μια διαβολική μορφή, ένας αδίστακτος άνθρωπος που σκότωσε όποιον έβρισκε μπροστά του, ακόμα και παιδιά, για να ανέλθει στο θρόνο, με δυσμορφία και πολλά ελαττώματα κατά τον Σαίξπηρ.

Στο  προσκήνιο εμφανίστηκε τότε ο  Ερρίκος Τυδώρ που αμφισβήτησε ανοικτά τη δικαιοδοσία του. Ο Τυδώρ κατάφερε να ξεσηκώσει τους υποστηρικτές των Λάνκαστερ και το 1485 ο Πόλεμος των Ρόδων είδε την τελευταία του μάχη. «Ένα άλογο, το βασίλειό μου για ένα άλογο», φαίνεται να αναφωνεί ο  Ριχάρδος Γ’ πριν σκοτωθεί και ο Ερρίκος πάρει τον θρόνο, ως Ερρίκος Ζ΄. Για να ισχυροποιήσει τη θέση του, παντρεύτηκε τη μοναδική κληρονόμο των Γιορκ, την Αικατερίνη, κόρη του Εδουάρδου Δ΄. Ένωσε τα σύμβολα των δύο αντιμαχόμενων οίκων, δημιούργησε τον Οίκο των Τυδώρ που κυβέρνησε την Αγγλία για τα επόμενα 120 χρόνια και μας έδωσε μεταξύ άλλων σπουδαίους αιμοδιψείς ηγεμόνες όπως τον Ερρίκο Η΄ και την κόρη  του Μαρία  Τυδώρ, την Bloody Μαίρη, αδελφή της περίφημης Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Το έμβλημα των Τυδώρ

Το έμβλημα των Τυδώρ ήταν ένας συνδυασμός των δυο Ρόδων, του κόκκινου και του λευκού
  • Κάθε χρόνο, από το 1965, πραγματοποιείται το λεγόμενο Τουρνουά των Ρόδωνανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και το Πανεπιστήμιο της Υόρκης στην Αγγλία.
  • Οι αγώνες κρίκετ μεταξύ του Yorkshire County Cricket Club και του Lancashire Cricket Club φέρουν το όνομα Roses Match.
  • Η αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λιντς Γιουνάιτεντ αποκαλείται και Roses rivalry. Όπως φαίνεται και από την ονομασία της έχει τις ρίζες της στον Πόλεμο των Ρόδων, από τις περιοχές του Γιορκσάιρ όπου βρίσκεται η πόλη του Λιντς και του Λανκασάιρ όπου βρίσκεται το Μάντσεστερ. Μάλιστα το λευκό ρόδο της Υόρκης και το κόκκινο του Λάνκαστερ, είναι χρώματα αντίστοιχα της Λιντς και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η κόντρα των δύο περιοχών συνεχίστηκε και τους επόμενους αιώνες και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης του 18ου και του 19ου αιώνα, καθώς στο Λιντς ανθούσε η βιομηχανία μαλλιού και στο Μάντσεστερ η βιομηχανία βαμβακιού, με την δεύτερη να αποκτά πλεονέκτημα σε σχέση με την πρώτη.

Τώρα, εμείς οι κοινοί θνητοί που ούτε την τύχη των βασιλιάδων έχουμε (ευτυχώς) ούτε και τρέξαμε ποτέ υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ας κόψουμε ρόδα μυρωμένα να προσφέρουμε σήμερα και αύριο στους αγαπημένους μας. Άντε το πολύ -πολύ να δούμε  ξανά και την ταινία του Ντάνι ντε Βίτο «ο Πόλεμος των Ρόουζ»,  (Μάικλ Ντάγκλας και Καθλίν Τέρνερ), βασισμένη στο  βιβλίο του Γουόρεν Άντλερ “The War of the Roses”.

Ο Ισπανός

Διαβάστε και τις άλλες ιστορίες του Ισπανού

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή