Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία προσεγγίζουν το ΑΕΠ της χώρας - 3,8 εκατ. φορολογούμενοι στο "κόκκινο"

Αντιμέτωπη με την πραγματική οικονομία βρίσκεται η νέα κυβέρνηση, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 100 δις και αν προστεθούν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις προσεγγίζουν πλέον τα 185 δις, όσο ένα ΑΕΠ της χώρας!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το συνολικό ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 104,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 85,7 τα οποία χαρακτηρίζονται δις θεωρούνται «πραγματικό χρέος» γιατί τα υπόλοιπα είναι «χαμένα» και δεν μπορούν να εισπραχθούν για διαφορετικούς λόγους.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 81 δις. ευρώ που αποτελούν οφειλές στα τελωνεία, προσαυξήσεις, τόκους, διάφορα τέλη, και άλλες επιβαρύνσεις επί του αρχικού κεφαλαίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάϊο ο αριθμός των οφειλετών προς την εφορία ήταν 3.842.108 φορολογούμενοι. Από αυτούς 1.805.268 βρίσκονται ήδη στο βαθύ «κόκκινο»  απειλούμενοι με άμεσα αναγκαστικά μέτρα, ενώ σε 1.211.542 φορολογούμενους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων από την αρχή του έτους έφτασαν το Μάιο τα 2,99 δισ. ευρώ, σημάδι μιας πραγματικής οικονομίας που αγκομαχά στην ανηφόρα.

Περισότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις : ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

.