“Διπλή” αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ: και “θεσμική” και στους δρόμους είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη

Στους …δρόμους και τις πλατείες δίνει εφεξής αντιπολιτευτικό ραντεβού με τους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προέκυψε σαφώς από τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στα πλαίσια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει ένα σαφές  πρώτο αντιπολιτευτικό στίγμα. Ωστόσο, οι  μακροσκελής απαντήσεις του τις περισσότερες φορές στερούνταν ευδιάκριτης «πυξίδας» και κατά ορισμένους υπήρξαν σαφές δείγμα της αμηχανίας που εξακολουθεί να επικρατεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη βαριά ήττα του περασμένου Ιουνίου.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του, ενώ επικέντρωσε την κριτική του κυρίως στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την οικονομία, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που προωθεί στην ουσία ακυρώνει το προεκλογικό της αφήγημα για στήριξη της μεσαίας τάξης, ενώ αιχμηρά ήταν τα σχόλιά του για την μετεκλογική στάση της ΝΔ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πρόκληση προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis ήταν ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από τις απαντήσεις που έδωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της μακράς συνέντευξής τύπου στο περιθώριο της ΔΕΘ.

Ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση. Από τη συνολική του παρουσία στη ΔΕΘ αλλά και από τις απαντήσεις του στη συνέντευξη τύπου, πάντως, προκύπτει σαφώς ότι η αρχική μετεκλογική δέσμευση για θεσμική αντιπολίτευση, μάλλον υποχωρεί μπροστά στις εσωτερικές πιέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για “αντιπολίτευση στους δρόμους.  Αλλωστε το επιβεβαίωσε ο ίδιος δηλώνοντας ότι «δεν είμαι απ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία, και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ξέχασε τις δεσμεύσεις της για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. «Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία «θα το μαθαίνατε».
«Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ΄ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις» είπε ο. κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

«Δεν βλέπω φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη»

«Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ’ τον Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

«Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη» προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε, μεταξύ άλλων, επιδότηση του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει […] Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη- το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη», «όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, δεν τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς».

Διαβάστε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα για όλα τα κρίσιμα ζητήματα

«Διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ»

[more]

«Και διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει», συμπλήρωσε.

Το νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση πέραν του ότι περνά σε αντεργατικές ρυθμίσεις, που δείχνει την άποψή της κυβέρνησης για ανάπτυξη, επιδοτεί κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Αντί να επιδοτούμε παραγωγικούς κλάδους θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, θα επιδοτούμε τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξαγωγική δραστηριότητα και θα επιδοτούμε το μονοπώλιο στη διακίνηση Τύπου».
«Όλοι καταλαβαίνουμε για πιο λόγο γίνονται αυτές οι διατάξεις που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τα ζήσαμε όλα αυτά», είπε.
Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να δίνεται η αρμοδιότητα, η εξουσία στον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τόνισε: «Ναι στην ανάπτυξη αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με διαφάνεια, με κανόνες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχι στην ασυδοσία, η ασυδοσία δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη».

Για την επένδυση στο Ελληνικό

Εμείς κυβερνήσαμε 4,5 χρόνια και καταφέραμε να βάλουμε τέλος στην μακρά περίοδο αποεπένδυσης που ζούσε η ελληνική οικονομία και φτάσαμε σε ρεκόρ επενδύσεων. Από το 2001 έως το 2014 έρχονταν και έφευγαν σχέδια επί χάρτου. Εγινε ένας διαγωνισμός που κατέληξε σε μια σύμβαση και είπαμε ότι είναι μια σημαντική επένδυση την οποία πρέπει να προχωρήσουμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Φέραμε την απόφαση κοντά στο 90% της ολοκλήρωσης. Δουλέψαμε στενά με τον επενδυτή αλλά προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Εμείς θέλουμε επενδύσεις αλλά να μη δίνουμε την αίσθηση ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ικανότητες και δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντά του. Δεν είμαστε της λογικής της αρπαχτής. Θέλουμε στρατηγικές επενδύσεις ώστε να παράξουν προστιθέμενη αξία.

Για την υπόθεση της Novartis

Για την υπόθεση της Novartis, η οποία, κατά γενική εκτίμηση, θα απασχολήσει με ένταση την πολιτική σκηνή το επόμενο διάστημα, και ερωτηθείς αν θα καταψηφίσει τυχόν αίτημα της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες μεθοδεύτηκε η υπόθεση, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ειδικό δικαστήριο. «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης» είπε ο Αλ. Τσίπρας, και αφού έκανε μία συνοπτική αναδρομή στην υπόθεση, υπενθύμισε ότι υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλάει για σκευωρία».
Σε άλλη ερώτηση για την υπόθεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση» καθώς και ότι η Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε «θα μείνει στην ιστορία», είπε ότι δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος, ενώ έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.
Τόνισε ότι με τη συμφωνία λύθηκε ένας γόρδιος δεσμός στην εξωτερική πολιτική, μπήκαν οι βάσεις για την ειρήνη και καλή γειτονία και κερδίσαμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Μιλώντας για το πολιτικό κόστος, είπε πως όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις και υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον.
«Είμαστε υπερήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος, γιατί κάναμε ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της» ανέφερε και κατέληξε ότι «το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας και το κακό που έκαναν αυτοί, επίσης θα το βρουν μπροστά τους».

«Ο ΠτΔ δεν μπορεί να ειναι κομματάρχης»

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής ΠτΔ με 151 ψήφους.
«Είναι μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση αυτή. Είναι ένα θέμα κατά πόσο έχει βάση συνταγματικά αυτό», είπε και προσέθεσε: «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα».
Είπε ότι έχει δικαιωθεί από την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι’ αυτό δε βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του», σημείωσε.
«Το 2015 θα μπορούσα να βάλω ένα οποιοδήποτε στέλεχος από την Αριστερά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Και στη συνταγματική αναθεώρηση είχα την ευκαιρία να πω οκτώ μήνες θα έχετε κυβέρνηση μετά θα έχουμε εκλογές. Δεν το έκανα».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Σε ερώτηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: Με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη. Ζήτησε εκλογές γιατί ήθελε να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ. Εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα. Τόνισε επίσης ότι «θέλουμε να είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο και θυσίες καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα».

Για την εξυγίανση της ΔΕΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος λέγοντας ότι «στο μάνιουαλ του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μια δημόσια επιχείρηση για να την πουλήσεις και ο κ. Χατζηδάκης ξέρει καλά να το κάνει αυτό, το έκανε και με την Ολυμπιακή».

Απέρριψε την κατηγορία ότι ευθύνεται η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της επιχείρησης και επέρριψε τις ευθύνες στην αδυναμία αποπληρωμής των τιμολογίων του ρεύματος από πολίτες. Επίσης, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε κοινωνική πολιτική και κατάφερε να μειώσει τον δανεισμό της επιχείρησης ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αυξήσει το κόστος για τα νοικοκυριά.

Για το μετρό Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός ως μη όφειλε ήρθε και προκατέλαβε αποφάσεις, όπως την απόφαση του ΚΑΣ, προσθέτοντας πως το «σημαντικότερο ατόπημα είναι ότι παραδεχόμενος (ο κ. Μητσοτάκης) ότι υπάρχουν καθυστερήσεις -που δεν υπάρχουν- δίνει το πάτημα στο νέο εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι ο νέος εργολάβος που ανέλαβε το έργο διεκδίκησε λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών αύξηση των τιμών των διοδίων στην εθνική οδό. Υποθέτω, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό μπορεί να ήταν και προσυνεννοημένο με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένο και να πει η επόμενη κυβέρνηση ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλήγοντας είπε ότι «το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς καταφέραμε να το μετατρέψουμε στο και αρχαία και μετρό» και «σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό». Τόνισε δε ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανατραπεί.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή