Αντιστέκονται στις πιέσεις οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη βουτιά της Wall Street

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντιστέκονται σήμερα στις πιέσεις, παρά τη χθεσινοβραδινή βουτιά της Wall Street και τις νέες ρευστοποιήσεις στην Ασία. Η σταθεροποίηση του γιουάν μετριάζει τον πανικό και προσφέρει στηρίγματα. Ωστόσο η νευρικότητα επιμένει, με τους επενδυτές να έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα στο Πεκίνο.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αμφιταλαντεύεται διαρκώς ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη (από -0,2% έως 0,2%), ενώ παρόμοια είναι η εικόνα για τους βασικούς δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη. Τα κέρδη στους τομείς αυτοκινήτου και μέσων ενημέρωσης αντισταθμίζουν εν πολλοίς τις απώλειες των κλάδων τροφίμων και ποτών.

Το κλειδί για την εικόνα των αγορών κρατάει προς το παρόν η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Το πρωί σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τις κατηγορίες για σκόπιμη υποτίμηση του γιουάν ως αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς, παρενέβη και όρισε ως σημείο αναφοράς της ισοτιμίας τα 6,9683 γιουάν ανά δολάριο. Το κινεζικό νόμισμα σε αυτά τα επίπεδα είναι 0,7% πιο αδύναμο σε σχέση με το πρωί της Δευτέρας, αλλά σαφώς ισχυρότερο από τα επίπεδα, στα οποία κατρακύλησε ενδοσυνεδριακά χθες. Για πρώτη φορά εδώ και έντεκα χρόνια έσπασε το φράγμα των 7 δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή, που πυροδότησε τριγμούς στις αγορές, είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, να βάλουν και επισήμως στην Κίνα την ταμπέλα της «χειραγώγησης νομίσματος». Η Ουάσιγκτον σταθερά, ακόμη και επί διακυβέρνησης Ομπάμα, κατηγορούσε το Πεκίνο ότι κρατάει υποτιμημένο το νόμισμά του προκειμένου να προσφέρει αθέμιτο πλεονέκτημα στις εξαγωγές του. Αλλά θέλοντας να αποφύγει μία περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης απέφευγε να εντάξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επισήμως στη λίστα των χωρών, που χειραγωγούν το νόμισμά τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή